50 dkg darált mézes sütemény, ami karácsonyról megmaradt,
25 dkg darált háztartási keksz,
25 dkg margarin,
1,5 dl félédes vörösbor,
1,5 dl víz,
1 csomag Kotányi puncs fűszer keverék,
1 evőkanál gyümölcscukor,
2 narancs reszelt héja és leve,
1 citrom reszelt héja és leve,
2 csapott evőkanál keserű kakaó,
3 teáskanál őrölt fahéj,
½ teáskanál őrölt gyömbér,
½ teáskanál őrölt szegfűszeg,
|
2 evőkanál rumaroma,
2 teáskanál vanília aroma,
Máz:
40 dkg ét tortabevonó,
Kandírozott narancshéj,
A vörösbort és a vizet a puncs keverékkel, a cukorral és az egyik narancs reszelt héjával és levével felfőzzük, majd kihűtjük.
A
száraz részeket, a darált mézes süteményt, a kekszet, a kakaót és az
őrölt fűszereket elvegyítjük, beletesszük a puha margarint, amivel
elmorzsoljuk. Utolsó lépésként bele reszeljük a citrom és a második
narancs héját, belefacsarjuk a levüket és hozzáadunk minden folyékony
alkotórészt. Összegyúrjuk, ha kell pici kekszdarát vagy folyadékot(víz)
igényel adhatunk hozzá, hogy jól összeálljon.
Takarjuk le és tegyük hűtőszekrénybe kb. 1 éjszakára.
Másnap a jó hideg masszát teáskanállal dió nagyságúra daraboljuk, és egy kicsit meggömbölygetjük.
A
mázhoz a csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk egy olyan tálba, melybe
mártogatni fogjuk a golyókat. A csokoládé ne legyen nagyon forró,
különben a golyók azonnal olvadni kezdenek. Egyesével mártogassuk meg,
csepegtessük le egy kicsit és rácsra vagy tálcára téve hagyjuk
megszilárdulni (ha rácsot használunk könnyebb lesz száradás után
felszedni). Mielőtt teljesen megkötne minden darab tetejére egy-egy pici
kandírozott narancshéjat tegyünk és irány a hűtő.
Ha megkötött a csoki, színes mini muffin papírokba pakolászva tálaljuk.
Sokáig eláll, mert nincs ami megsavanyodjon benne.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése