2019. december 17., kedd

Lekváros táska



Iskola időben nagyon sok "péksüti" készül itthon, mert a szendvics reggeli folyamatosan igen unalmas lenne. 
Egy egészen jól bevált alaptésztát most marmaládéval vagy másnéven hitlerszalonnával töltöttem meg.

1 kg liszt
20 dkg öregtészta (elhagyható)
20 dkg cukor
1 tk só
2 tasak porélesztő
3 dl langyos tej
4 dl tejszín (én főzőtejszínt szoktam, lidl pilos 22%os)
1 tojás sárgája

1 tojás feférje+2 ek tej lekenni
20 perc pihentetés után lekenem a tejes tojásfehérjével és az előmelegített sütőbe teszem, közepes lángra, kb 25-30 percre.

A tésztához a lisztet átszitálom, hozzáadom a többi alkotóelemet és a dagasztó gépbe szép simára dagasztom. Letakarom és langyos helyen duplájára kelesztem.

A megkelt tésztát kinyújtom kb 1 cm vastagra és 20 téglalapra vágom, rájuk helyezem a feldarabolt marmaládét és becsomagolom mint egy batyut. 



2019. december 15., vasárnap

Citrom mázas mini fonott



Mindig a kelt tészta volt a kedvencem, minden tekintetben, készíteni és enni egyaránt. Legjobban azt szeretem benne, hogy bármilyen töltelék kerülhet bele, de akár üresen is maradhat, mindenhogy csoda finom.

Most egy nagyon egyszerű citrom mázas mini kalácsot készítettem, szerencsére a család hasonlóan rajong a kelt finomságokért mint én így hamar nyoma veszett ennek az adagnak is. 

1 kg liszt
20 dkg öregtészta (elhagyható)
20 dkg cukor
1 tk só
2 tasak porélesztő
3 dl langyos tej
4 dl tejszín
1 tojás sárgája
1 citrom reszelt héja

1 tojás feférje+2 ek tej lekenni

1 citrom leve + kb 10dkg (amennyit a citrom felvesz) porcukor


A tésztához a lisztet átszitálom, hozzáadom a többi alkotóelemet és a dagasztó gépbe szép simára dagasztom. Letakarom és langyos helyen duplájára kelesztem.

Amikor szépen megkelt, 16 egyenlő részre osztom és amennyire csak tehetségemből telik "megfonom" a Limaránál látott helyes kis fonatokat


20 perc pihentetés után lekenem a tejes tojásfehérjével és az előmelegített sütőbe teszem, közepes lángra, kb 30 percre.

Míg sütkéreznek a kalácskák a korábban már kissé lepucérított citrom levét kifacsarom és annyi porcukrot szórok hozzá, hogy jó kis sűrű kencét kapjak. A megsült kalácskákat két körben vonom be ezzel a mázzal, egyszer még forrón, majd egyszer mikor már kihűltek. Hagyom megszikkadni, majd megérkezik a család, ki innen ki onnan és megeszik. 



x

2019. szeptember 9., hétfő

Vaníliás (be)csavar(odás)



Néha néha elcsábít a pinterest, na jó néha gyakran. Nem feltétlen az ott látott süteményt készítem el, csak a fazont csórom el és a saját jól bevált receptem ölt ezzel új arcot. 
Így volt ez most is. 

1 kg liszt 
20 dkg öregtészta (elhagyható)
2 tojás sárgája
2 tasak élesztő 
3,5-4 dl tej (amennyit felvesz)
2 dl tejszín (30% zsír tartalom)
10 dkg cukor
1 kávéskanál só

20 dkg olvasztott, de nem meleg vaj
15 dkg vaníliás cukor (magamnak készítem a vaníliás cukrot, így mind a 15 dkg az, nem elírás)

1 tojásfehérje + 1 evőkanál tej kenni

A tészta hozzávalóit a dagasztó gépbe teszem és 15 percre kettesben hagyom őket, amikor a gép végzett, letakarom a tésztát és egy óra alatt duplájára kelesztem. 

Amíg a tészta kel, megolvasztom a vajat, de csak annyira, hogy könnyedén a tésztára tudjam kenni. 
A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkára borítom és kb 1 cm vékonyra nyújtom, a felét megkenem az olvasztott vajjal, megszórom a cukorral, majd a tészta másik felével, betakarom. Kicsit megnyomkodom, a képem látható módon, kb 3 cm széles csíkokra vágom, felsodrom, majd csiga alakban feltekerem és már kész is a Vaníliás (be)csavar(odás).




20 perc pihentetés után lekenem tojásfehérjével és az előmelegített sütőbe teszem, közepes lángra, 25-30 percre.

Mire kisül, átható vanília illat terjeng az egész lakásban, mindenki nagy örömére.