Mindig a kelt tészta volt a kedvencem, minden tekintetben, készíteni és enni egyaránt. Legjobban azt szeretem benne, hogy bármilyen töltelék kerülhet bele, de akár üresen is maradhat, mindenhogy csoda finom.
Most egy nagyon egyszerű citrom mázas mini kalácsot készítettem, szerencsére a család hasonlóan rajong a kelt finomságokért mint én így hamar nyoma veszett ennek az adagnak is.
20 dkg cukor
1 tk só
2 tasak porélesztő
3 dl langyos tej
4 dl tejszín
1 tojás sárgája
1 citrom reszelt héja
1 tojás feférje+2 ek tej lekenni
1 citrom leve + kb 10dkg (amennyit a citrom felvesz) porcukor
A tésztához a lisztet átszitálom, hozzáadom a többi alkotóelemet és a dagasztó gépbe szép simára dagasztom. Letakarom és langyos helyen duplájára kelesztem.
Amikor szépen megkelt, 16 egyenlő részre osztom és amennyire csak tehetségemből telik "megfonom" a Limaránál látott helyes kis fonatokat.
20 perc pihentetés után lekenem a tejes tojásfehérjével és az előmelegített sütőbe teszem, közepes lángra, kb 30 percre.
Míg sütkéreznek a kalácskák a korábban már kissé lepucérított citrom levét kifacsarom és annyi porcukrot szórok hozzá, hogy jó kis sűrű kencét kapjak. A megsült kalácskákat két körben vonom be ezzel a mázzal, egyszer még forrón, majd egyszer mikor már kihűltek. Hagyom megszikkadni, majd megérkezik a család, ki innen ki onnan és megeszik.
x
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése