2020. március 24., kedd

Boszorkánykonyha...gyurma a legkisebbeknek

A bezártság a legrosszabb a gyerekeknek, elmondani nem tudom mennyire hiányzik kicsinek és nagynak egyaránt a mamáék kertje, a szabadság, a hinta és minden ami pillanatnyilag nincs. Nehéz, de kitartunk mi is, ahogy sokan mások is, de erre az időre napról napra kell egy egy új "játék", csibészség, valami ami felülírja a bezártság okozta rosszkedvet. 





Egy másfél évesnek erre tökéletes a házi gyurma, nincs benne semmi ami ártalmas lenne. 

Mi ma kék gyurmát készítettünk, nagyon szépséges lett, ezer hála és köszönet a receptért a legjobb vitorlamesternőnek :D



Pohár lesz a mérce, jelen
esetben egy 3 dl bögre.

1 pohár liszt
0,5 pohár só
1 teáskanál borkősav, vagy citromsav
1 evőkanál olaj 1 pohár víz
ételfesték, vagy kávé, kakaó de akár bolero ital por is lehet






Egy lábosba a száraz anyagot elvegyítem aztán hozzáadom a folyadékot, csomómentesre keverem és lassú tűzőn addig főzöm míg összeáll akár a puding.
Ha picit kihűlt át kell gyúrni és már indulhat is a játék. A játék végeztével jól zárható dobozba tesszük és irány a hűtő.


Jó szórakozást!

2020. március 23., hétfő

"Robbantott" kalács ... az online oktatás margójára

Mai "alkotásom" egy kakaós fonott kalács. Az alkotás azért idézőjeles, mert két tanuló kamasz és egy aprótalpú között rohangálva sütöttem, ami meg is hozta az eredményét. Sütésnél kicsin felejtettem a sütőt, így borzasztóan szét repedt szegény kalács, pont úgy néz ki mint ami felrobbant.
Az íz és az állag a vártnak megfelelő, de a kinézet..... :D az bombasztikus. 




1 kg liszt 
20 dkg öregtészta (elhagyható)
2 tasak porélesztő
20 dkg cukor
2,5 dl tejszín (tehénből, nem fűből :D )
4,5 dl tej
1 tk só
1 tojás sárgája ( fehérje fagyasztóba, ebből lesz az isteni kókuszos csiga

4 tk holland kakaó
8 tk víz

1 egész tojás kenni

A tészta hozzávalóit a dagasztógép üstjébe pakolom a kakaót és a vizet leszámítva. 15 percig dagasztom, majd megfelezem a tésztát és az egyik darabot a kakaóval és a vízzel visszateszem a gépbe és 5 percig még dagasztom. 


Egy kelesztőkosárba ruhát teszek és vastagon meglisztezem, ebbe fektetem a két tésztát, majd félre teszem míg duplájára hízik. 




Ha megkelt, a tésztákat 3-3 részre osztom és a darabokat egyesével gömbölyítem. 15-20 percet pihentetem letakarva, majd megsodrom. 




Következhet a fonás, mely Limara videójából tökéletesen elsajátítható.


A kész kalácsot letakarom és fél órát pihentetem, ezalatt előmelegítem a sütőt, lekenem a kalácsot egy felvert tojással, majd mehet a sütőbe először nagy lángon 15 percet, majd közepesen 30 percet sütöm.


No igen, és ez történik, ha a kezdeti 15 perc forróság kimarad, kicsit tovább kel a lelkem és olyan lesz mint egy jól fejlett bálnabébi.




2020. március 22., vasárnap

Kókuszos csiga



A fagyasztott tojásfehérjék legjobb felhasználási módja, imádjuk, nagyon. 
A dagasztó üstjébe a következőket pakolom:
1 kg liszt 
20 dkg öregtészta (elhagyható)
2 tojás sárgája (fehérje félre a töltelékhez)
2 tasak élesztő 
3,5-4 dl tej (amennyit felvesz)
2 dl tejszín (30% zsír tartalom)
10 dkg cukor
1 kávéskanál só
Töltelék: 
ahány tojásfehérje annyiszor 5 dkg cukor és 2 dkg kókusz (mikor ez az adag készült, 4 fehérje volt fagyasztva + 2 ami a tésztából kijött).

A tésztát szokásos módon, 15 percig a dagasztógép gondjaira bízom, mikor kész letakarom és duplájára kelesztem.
Mikor a tészta már szépen megkelt, a tojások fehérjét kemény habbá verem a cukorral, majd hozzá keverem a kókuszreszeléket.

A tésztát ujjnyi vastagra nyújtom, elkenem rajta a kókuszos krémet, feltekerem, majd 2 ujjnyi vastag szeletekre vágom, tepsibe sorakoztatom és 20 perc kelesztés után forró sütőbe rakom.