2020. december 1., kedd

Kifli, kicsit másképp

 Írnám, hogy íme a tökéletes kifli, de valljuk be az azért, ritka nagyképű dolog volna, egy ilyen trehány péktől mimt én, aki mint már írtam, nem használ semmilyen tisztességes kenyér lisztet csak a lidlben kapható finomlisztet. Na jó most azért talán egy fél fokkal rendesebb voltam mint máskor, mert egy ideje akad itthon teljeskiőrlésű liszt, lenmagliszt és még egy két csecsebecse.


250 g teljeskiőrlésű liszt
50 g lenmagliszt
700 g finomliszt
1 tasak porélesztő
30 g só
10 g cukor
200 ml tejszín (pilos főző 22%)
500-520 ml víz

100 g sajt
5 g lenmag
5 g chiamag

A sajt és a magok kivételével a szárasz anyagokat összekeverem majd hozzáadom a többi hozzávalót és a dagasztógéppel elvégeztetem a munka javát. 
Jöhet a kelesztés, ami kb 1 óra.

A pihenő után a tésztát lisztezett felületre borítom és feldarabolom kb 100g-os darabokra, gömbölyítem és megint pihentetem 20 percig. 

Amikor kicsit újra keltek a gombócok, lisztezett felületen vékony hosszúkás lappá nyújtom, hosszában félbe hajtom és feltekere. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom, lekenem tojással, megszórom sajttal, magokkal és fél órát kelesztem. Ezalatt felforrósítom a sütőt és már mennek is a kiflik melegebb éghajlatra. 
20 perc alatt készültek el ezek az apróságok.






2020. november 4., szerda

Gesztenyés szelet

Van az úgy, hogy az ember lánya nem tud elég gyorsan fotózni egy egy sütemény elkészültekor, na de, hogy majdnem üres tepsit tud csak megörökíteni az utókor számára na az, az igazi elismerés.



Szezontól függetlenül, a gesztenye nálunk az örök és megunhatatlan sláger. Ehhez a rendkívül egyszerű (bár kissé időigényes), ám de nagyon finom csemegéhez nem kevés gesztenye szükségeltetik, de minden morzsája megéri.
Tészta hozzávalók (3 kb 25x35cm-es lapokhoz) 500 g liszt, 250 g vaj vagy margarin, 200 g cukor, 2 tojás sárgája, 1 csomag sütőpor, 3 evőkanál tejföl
A hozzávalókból könnyű tésztát gyúrok, melyet 3 részre osztok és tepsi hátán megsütöm a lapokat, óvatosan kell bánni velük, mert könnyen törnek.

Gesztenye töltelék hozzávalói:
4 csomag gesztenyemassza (1 csomag 250g)
250 g vaj vagy margarin
5 teáskanál rumaroma
200 g cukor
250 ml víz

Első lépés, hogy kihabosítom a vajat a rumaromával, a második hogy a cukorból és a vízből folyamatos kevergetés mellett sűrű szirupot főzök és még forrón a gesztenyemasszába keverem robotgéppel, majd kihűtöm. A hideg maszához hozzákeverem a kihabosított vajat ezzel egy nagyon lágy szinte folyós krémet kapok ami pont jó!

Az első tésztalapot egy magasabb falú tepsibe teszem, majd rákenem a töltelék felét, mehet a második lap, majd ismét a töltelék és végül a harmadik lap. Jöhet a pihentetés a hűtőbe másnap reggelig, amit egy rövidke időre megszakítok, de csak annyira, hogy a csokimázat ráöntsem.

Csokimáz:
100 g ét csokoládé
100 g tejcsokoládé
2 evőkanál víz

Gőz felett a csokoládékat összeolvasztom, majd a hűtőből kikaptt süti tetejére öntöm, és már folytatódhat is a pihentetés, ami alatt a tésztalapok jól megszívják magukat a gesztenyés töltelék nedvességéből és nagyon finoman mepuhulnak.

Másnap éles késsel szeletelem és tálalom, már ha sikerül.....

2020. október 31., szombat

Palacsinta kicsit másképp

Majdnem 5 hónap telet el, hogy utoljára recept került a blogra.
Ennek nincs különösebb oka, nem történt semmi extra, nem mondtam le a sütkérezésről (sőt) egyszerűen így alakult.

Most viszont, ha lehet így fogalmazni, újult erővel vetem magam a lisztes világba. Kb egy hónapja igyekszem egy kicsit odafigyelni még jobban, hogy mit eszünk illetve, hogy mit mivel. A jó alapanyagok eddig sem hiányoztak a konyhámból, de most kezdek csak haverkodni a különböző lisztekkel, pelyhekkel, őrleményekkel. Eddig mindig volt bennem egy kis ellenállás, hogy "na abból én csak kavicsot tudok sütni", de nem. Valahogy most, hogy kényszerűségből (csak egy mezei fogyókúra, mert nem érzem jól magam a bőrömben) egyre többször nyúlok a teljeskiőrlésű, a graham vagy a lenmagliszthez, megtört a jég. 
Na persze a lépések aprók, hogy a család se fusson ki a világból az új ételek láttán, mert a száz felé főzés a halálom. Természetesen a megszokott finomságok is készülnek, de szigorúan csak ők eszik.

Először jöjjön az új családi kedvenc.




Palacsinta, kicsit egészségesebben, bár az eddigi is isteni amit a Papa süt a mai napig, de most kicsit átalakul minden.

4 egész tojás (kb 200 g)
25 g cukor
5 g só
300 g finom liszt ( lidlis Belbake )
200 g teljeskiőrlésű liszt ( Első pesti malom)
1000 ml bugyborékos víz
100 ml 1,5%-os tej ( lidlis Pilos )
50 ml olaj

A tojásokat a cukorral és a sóval kihabosítom, hozzáadom a sót, a tejet. A lisztkeveréket a buborékos vízzel felváltva adom hozzá, mikor ezek elkeveredtek szép sima palacsinta tésztává, hozzáadom az 50 ml olajat, még egy utsó fordulat a robotgéppel és indul a sütés. 

Egyszerű mezei palacsintasütőm van, semmi extra csoda, és ez a tészta szebben sül mint eddig bármelyik másik.

Ez a verzió egy nagyon könnyű túró töltelékkel készült.

250 g zsírszegény túró (pilos)
50 g natúr joghurt (pilos)
50 g cukor (lehet több is )
1 tk vanília aroma
1 lime reszelt héja és leve

A hozzávalókat késes aprítóba pakolom és pillanatok alatt csodás krémmé varázsolom.