2020. december 5., szombat

Szezámmagos párnácska, egy kis csavarral

Nagyon szeretjük a kelt tésztákat, mindegy milyen forma vagy íz. Most egy nagyon egyszerű hajtogatott tésztát készítettem, ami nyár óta nagy kedvencünk.


 

Hozzávalók: 

1 kg liszt

1 porélesztő

300 g öregtészta

300 g joghurt

3 dl langyos víz

6 teáskanál só

60 g vaj

 

1 tojás

200 g puha vaj

szezámmag

 

A hozzávalókat a 200 g vaj, a tojás és a szezámmag kivételével összegyúrom, lágy sima tésztává dagasztom, letakarom és meleg helyre teszem 30 percre kelni.

A megkelt tésztát elnyújtom 1 cm vastagra, egyenletesen elkenem rajta a vajnak a háromnegyedét, majd kétoldalról középre hajtom a tésztát, rákenem a maradék vaj  kétharmadát, félbe hajtom, jöhet a maradék vaj a tésztára és az utolsó hajtás, ahol mér csak harmadolva hajtom a tésztát egymásra.

Letakarom és pihentetem ismét 30 percet.

A megkelt tésztát lisztezett deszkán, kb másfél cm vastagra nyújtom és kb 6x12 cm lapocskákra vágom, közepüket a képen látható módon bevágom, megcsavarom és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom. 



Fél órát pihentetem, ezalatt felforrósítom a sütőt, a párnácskákat lekenem tojással, megszórom szezámmaggal és kb 20-25 perc alatt készre sütöm.

 

 


2020. december 1., kedd

Kifli, kicsit másképp

 Írnám, hogy íme a tökéletes kifli, de valljuk be az azért, ritka nagyképű dolog volna, egy ilyen trehány péktől mimt én, aki mint már írtam, nem használ semmilyen tisztességes kenyér lisztet csak a lidlben kapható finomlisztet. Na jó most azért talán egy fél fokkal rendesebb voltam mint máskor, mert egy ideje akad itthon teljeskiőrlésű liszt, lenmagliszt és még egy két csecsebecse.


250 g teljeskiőrlésű liszt
50 g lenmagliszt
700 g finomliszt
1 tasak porélesztő
30 g só
10 g cukor
200 ml tejszín (pilos főző 22%)
500-520 ml víz

100 g sajt
5 g lenmag
5 g chiamag

A sajt és a magok kivételével a szárasz anyagokat összekeverem majd hozzáadom a többi hozzávalót és a dagasztógéppel elvégeztetem a munka javát. 
Jöhet a kelesztés, ami kb 1 óra.

A pihenő után a tésztát lisztezett felületre borítom és feldarabolom kb 100g-os darabokra, gömbölyítem és megint pihentetem 20 percig. 

Amikor kicsit újra keltek a gombócok, lisztezett felületen vékony hosszúkás lappá nyújtom, hosszában félbe hajtom és feltekere. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom, lekenem tojással, megszórom sajttal, magokkal és fél órát kelesztem. Ezalatt felforrósítom a sütőt és már mennek is a kiflik melegebb éghajlatra. 
20 perc alatt készültek el ezek az apróságok.






2020. november 4., szerda

Gesztenyés szelet

Van az úgy, hogy az ember lánya nem tud elég gyorsan fotózni egy egy sütemény elkészültekor, na de, hogy majdnem üres tepsit tud csak megörökíteni az utókor számára na az, az igazi elismerés.



Szezontól függetlenül, a gesztenye nálunk az örök és megunhatatlan sláger. Ehhez a rendkívül egyszerű (bár kissé időigényes), ám de nagyon finom csemegéhez nem kevés gesztenye szükségeltetik, de minden morzsája megéri.
Tészta hozzávalók (3 kb 25x35cm-es lapokhoz) 500 g liszt, 250 g vaj vagy margarin, 200 g cukor, 2 tojás sárgája, 1 csomag sütőpor, 3 evőkanál tejföl
A hozzávalókból könnyű tésztát gyúrok, melyet 3 részre osztok és tepsi hátán megsütöm a lapokat, óvatosan kell bánni velük, mert könnyen törnek.

Gesztenye töltelék hozzávalói:
4 csomag gesztenyemassza (1 csomag 250g)
250 g vaj vagy margarin
5 teáskanál rumaroma
200 g cukor
250 ml víz

Első lépés, hogy kihabosítom a vajat a rumaromával, a második hogy a cukorból és a vízből folyamatos kevergetés mellett sűrű szirupot főzök és még forrón a gesztenyemasszába keverem robotgéppel, majd kihűtöm. A hideg maszához hozzákeverem a kihabosított vajat ezzel egy nagyon lágy szinte folyós krémet kapok ami pont jó!

Az első tésztalapot egy magasabb falú tepsibe teszem, majd rákenem a töltelék felét, mehet a második lap, majd ismét a töltelék és végül a harmadik lap. Jöhet a pihentetés a hűtőbe másnap reggelig, amit egy rövidke időre megszakítok, de csak annyira, hogy a csokimázat ráöntsem.

Csokimáz:
100 g ét csokoládé
100 g tejcsokoládé
2 evőkanál víz

Gőz felett a csokoládékat összeolvasztom, majd a hűtőből kikaptt süti tetejére öntöm, és már folytatódhat is a pihentetés, ami alatt a tésztalapok jól megszívják magukat a gesztenyés töltelék nedvességéből és nagyon finoman mepuhulnak.

Másnap éles késsel szeletelem és tálalom, már ha sikerül.....