2019. március 23., szombat

Villámgyors kakaós süti




Amikor semmire sincs időm, de nagyon süti ehetnéke van a családnak. 

2 egész tojás 
25 dkg porcukor 
12dkg zsír
50 dkg liszt 
2 csomag sütőpor 
4 evőkanál keserű kakaó 
4 dl tejszín (tehénből s nem fűből)
8 evőkanál meggy lekvár 
4 teáskanál rumaroma
csipet só 

35×25 cm tepsi, alufólia, előmelegített sütő, majd közepes sütési hőmérséklet 

A tojást, a porcukorral, a lekvárral és a zsírral a keverőgépbe teszem és elindítom. Körülbelül 2 perc múlva hozzáadom a kakaót,  a sütőport és rumaromát. Újabb 2 perc múlva a liszt felét, majd amikor elkeveredett jöhet a tejszín fele. Ismét keverés és jöhet a liszt másik fele, amikor ez is elkeveredett jöhet a maradék tejszín. 

Amíg a gép simára keveri a tésztát, begyújtom a sütőt és kibélelem a tepsit egy sütőpapírral. A kész tészta elég sűrű, szépen elsimogatom a tepsibe, befedem fóliával mehet a sütőbe kb 30 percre. Tűpróbával ellenőrzöm. 




2019. március 10., vasárnap

Fahéjas gubanc



...hát az úgy volt, hogy ismét sütinap következett itthon. A lányok fahéjas valamit kértek, így gugli barátommal elkezdtünk keresgélni és egyszer csak megtaláltuk az igazit, Sütidoboz oldalán a skandináv fahéjas csigát. Csodásan néz ki az eredeti, nekem persze nem sikerült a manőver, így az én verzióm a fahéjas gubanc nevet érdemli csak meg.


Tészta:
1 kg liszt
20 dkg öregtészta (elhagyható)
2 tasak por élesztő
5 dl langyos tej
10 dkg cukor
2 dl tejszín
csipet só


Töltelék:
25 dkg olvasztott vaj
35 dkg porcukor
5 dkg fahéj
1 tojás a kenéshez


A tészta hozzávalóit a dagasztógép táljába öntöm és 15 percig dolgoztatom a gépet. Ekkorra a tészta elválik az edény oldalától és szép sima lesz. Langyos helyre teszem és várok míg duplájára kel. A töltelékhez a porcukrot összekeverem a fahéjjal. A megkelt tésztát kinyújtom kb fél centi vékonyra. Az egyik felét megkenem az olvasztott vajjal, megszórom a fahéjas cukorral és a tészta másik felével betakarom. Kb 3 centi széles csíkorra vágom, kicsit megnyújtom és …

…csinálok belőle egy gubancot. Eredetileg a recept szerint a következőt kellene, hogy tegyem:

„A tésztacsíkokat egyenként kicsit megnyújtogatjuk a kezünkkel, majd veszünk egy csíkot, élére állítjuk, a bal végére rányomjuk a bal ujjunkat (balkezeseknek a jobbat:) és kétszer körbe tekerjük körülötte a tésztacsíkot. A tészta végét pedig áthúzzuk a tekercs tetején és a végét a tekercs alá nyomjuk.”

hát, két egyformát nem sikerült gubancolni. 

Félórát pihentetem, addig bemelegszik a sütő, majd lekenem a felvert tojással és már mehetnek is a sütőbe.

Közepes lángon, kb 20-25 perc alatt szép pirosra sütőm.

Hmmm…finom 😉












2019. február 15., péntek

Túrós rózsa, kicsit másképp



A dolog úgy kezdődött , hogy ismét sütni készültem valami kelt tésztát.
A lányok kiválasztották Limara könyvéből a csodaszép túrós rózsát, igen ám, de arra a tényre, hogy 1 azaz 1 szem tojás van a hűtőben akkor jöttem rá mikor elkezdtem kikészíteni a hozzávalókat. Vásárolni menni mostanában nem olyan egyszerű számomra, így maradt az a variáció, hogy kicsit más tésztát készítek mint ami az eredeti receptben van és hogy hab is legyen a tortán, mivel a család nagyfogyasztó így a fél kiló túró is kevésnek bizonyult, tehát a csalást itt is el kellett követni. 


Először a tölteléket kevertem össze, hogy a búzadara meg tudjon duzzadni.

Hozzávalók:
50 dkg túró
25 dkg tejföl
15 dkg cukor
1 evőkanál citromlé
8 evőkanál búzadara
1 rúd vanília kikapart magjai
1 tojássárgája, a fehérje némi tejjel félretéve a kenéshez

A tészta hozzávalói:
1 kg liszt
20 dkg öregtészta (elhagyható)
10 dkg cukor
csipet só
2 tasak por élesztő
5 dl tej
2 dl tejszín

A hozzávalókat a géppel 15 perc alatt szép simára dagasztottam, majd duplájára kelesztettem.
A megkelt tésztát enyhét lisztezett deszkára borítottam, majd 24 darabra vágtam és meggömbölyítettem. Újabb 15 perc pihentetés után, a  gombócokat kb fél centi vastagra nyújtottam, majd 4 helyen bevágtam (lásd béna rajzocska) és egy evőkanál túrót tettem a közepébe. Az első szirommal körbeöleltem a tölteléket, majd a vele szembelévővel folytattam és a maradék kettővel is ugyan így tettem. 





Az így kapott forma emlékeztetett a rózsára, bár kicsit szottyosnak tűnt, begyújtottam a sütőt és amíg az jól felforrósodott a rózsák is szépen megkeltek. Ekkor lekentem őket a tejes tojásfehérjés keverékkel és mentek a sütőbe. Közepes lángon szép pirosra sütöttem őket.








2018. szeptember 5., szerda

Csokoládé torta, nyomokban vörös áfonyát tartalmaz

Facebook bejegyzéshez képest erőteljes csúszással ugyan, de megérkezett a recept ehhez az elképesztően csokoládés tortához.

Kerek születésnapra készült, külön kihívást jelentett, hogy az ünnepelt cseppet sem sütemény rajongó, de a csokitortát szereti.



(a fotó szállítás előtt készült)



Lássuk a hozzávalókat a piskótához:
9 tojás
3 ek víz
18 dkg porcukor
20 dkg liszt
2,5 dkg kakaó
csipet só
1/2 cs sütőpor

A lisztet, a sót, a kakaót és a sütőport elvegyítem. A tojásokat ketté választom, a fehérjét a vízzel és a cukorral kemény habbá verem, majd egyesével, hozzá adom a sárgákat. Utolsó lépésként szép óvatosan belekeverem a lisztes keveréket. 
A masszát papírral bélelt 26 cm-es tortaformába öntöm, majd hideg sütőbe teszem és kb 50-55 percig alacsony hőfokon sütöm, természetesen tűpróbával ellenőrzőm.
A piskótát a formában hagyom kihűlni.

A krémhez nagyon nagyon sok csokoládéra van szükség, de lássuk az arányokat és a többi hozzávalót:
65 dkg étcsokoládé (70%)
35 dkg tejcsokoládé
6 dl tejszín (30%-os és tehénből van nem fűből)
30 dkg puha vaj 
5 dkg porcukor
40 dkg vörös áfonya, pár szemet díszítésnek félreteszek

A tejszínt felforralom a tűzről levéve, bele darabolom a csokoládét és kevergetem amíg teljesen felolvad és sima lesz. Az egészet lehűtöm és legalább 4 órát a hűtőben hagyom.
Kihabosítom a vajat a porcukorral, majd a tökéletesen lehűtött krémet is kihabosítom és a kettőt óvatosan összekeverem. A kész krémet megfelezem és az egyik részbe belekeverem az áfonyát a másik részt félre teszem a díszítéshez. 

A tortalapot 3 részre vágom, arra a tálra helyezem amin később tálalni fogom. Betöltöm a tortát, kívülről bevonom a krém felével a másik felét pedig habzsákba teszem és kisebb nagyobb rózsákat nyomkodok a torta tetejére, majd díszítem a félre tett áfonya szemekkel. 

Ezek után már csak a hűtés marad, mely egészen a tálalásig folytatódik. Ez a torta igazán akkor finom, ha nagyon nagyon le van hűtve. 

Jó étvágyat hozzá.

2018. április 9., hétfő

Sütés nélküli túró torta



400 g babapiskóta
500 g túró
400 g görög joghurt
250 g porcukor
1 citrom héja és leve
1 zselatin fix

gyümölcs, jelen esetben 2 banán kockára vágva

tejszín ízlés szerint, nálunk növényi (még ha sokan meg is köveznek érte), mert az igazit sajna egyik gyerkőc sem eszi meg.


A torta összeállítása nem igényel sok időt viszont, hogy az állaga tökéletes legyen 48 órával a tálalás előtt nem árt elkészíteni.

26 cm tortaformát körberakom a méretre vágott babapiskótával, a forma alját is telepakolom piskótával.
A túrót, ha nagyon darabos akkor áttöröm egy szűrőn vagy amikor nincs időm vacakolni neki esek a botmixerrel és azzal is tökéletesen krémes lesz. Hozzá adom a joghurtot, a cukrot, a citrom héját és levét, a zselatin fixet. Ezeket robotgéppel kb 3 percig keverem magas fokozaton. 
Utolsó mozzanatként egy fakanállal a túróba forgatom a gyümölcsöt, a felét a formába öntöm, majd jöhet még egy réteg babapiskóta és a krém másik fele. 

Irány a hűtő.

Tálalás előtt a tortakarikát lepattintom a tortáról, a tetejét díszítem a tejszínhabbal és már fogyasztható is. 

Jó étvágyat.

2018. március 30., péntek

Néró, ahogy nálunk készül...

... nem feltétlen az autentikus nérót készítjük, de nekünk nagyon ízlik, épp ezért nem is vacakolunk kis adagokkal, hanem egyből egy hadseregre való mennyiséget sütünk.







fehér tészta
  50 dkg vaj
  50 dkg porcukor
  4 tk vanília aroma
  4 tojás
  75 dkg liszt
  csipet só
  1 sütőpor
  1 citrom reszelt héja és leve
 





kakaós tészta
  50 dkg vaj
  50 dkg porcukor
  4 tk rum aroma
  4 tojás
  65 dkg liszt
  10 dkg keserű kakaó
  csipet só
  1 sütőpor
  1 narancs reszelt héja és leve

a "ragasztáshoz" 1,5 üveg barack lekvár.




A porcukrot a puha vajjal kihabosítom, egyenként hozzáadom a tojásokat, majd a vaníliát, a csipet sót és a sütőporral elkevert lisztet. Utolsó lépésként a citrom héj és a citromlé következik.
A sütőt felforrósítom, majd közepesre veszem, a tésztát habzsákba teszem és sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól kb 1-1,5 cm távolságra kicsi halmokat nyomok.
Szép világosra sütöm a tésztát és ahogy kihűlt egy adag már riadóztatom is a "ragacsoló" egységet. Amíg én tepsiről tepsire sütöm a tésztát a lányok ragasztják a őket lekvárral, ami hol itt hol ott köt ki, így ragad minden, de ők remekül elszórakoznak.

Isten igazából, csak másnapra lesz teljesen tökéletes a sütik állaga, de természetesen a rosszul összeragadt darabokat azonnal le kell fogyasztani.

2018. március 26., hétfő

Túrós pogácsa




85 dkg túró
15 dkg tejföl
2 ek só
4 tojássárgája
50 dkg vaj olvasztva, de nem forrón
1 kg finom liszt
3 tasak por élesztő
1 dl tej
1 kávés kanál cukor
40 dkg sajt

1 egész tojás kenni

A sajt kivételével a hozzávalókat összegyúrom és egy éjszakára a hűtőbe teszem. 
Másnap a hűtőből kivéve kelni hagyom, majd kinyújtom, megszórom a reszelt sajt felével és behajtogatom. Újra kelni hagyom. Kb1,5 cm vastagra nyújtom a megkenem a felvert tojással megszórom a sajt másik felével. Szaggatom és előmelegített sütőben közepes fokozaton pirosra sütöm. 

Egy hatalmas baja van, rém gyorsan fogy

2017. október 29., vasárnap

Fahéjas keksz a "semmiből"

A mai pocsék időre való tekintettel a lányokkal keksz sütésbe fogtunk. Mivel vásárolni nem volt kedvünk lemenni abból gazdálkodtunk ami volt itthon.


Végy két leány gyermeket, az egyikkel daráltasd meg a cukrot, a másikkal méresd ki a hozzávalókat a következők szerint.

45 dkg puha vaj
30 dkg porcukor
75 dkg liszt
2 teáskanál só
2 csapott teáskanál fahéj
1 mokkás kanál gyömbér

Összegyúrjuk és fóliába csomagolva 2 órát pihentetjük a hűtőben.

A sütőt felforrósítjuk, a tepsiket sütőpapírral béleljük. A tésztát lisztezett deszkán kb 3mm vastagra nyújtjuk,  szaggatjuk és néhány perc alatt kisütjük. A kisült kekszek a sütőből kivéve puhák , de pár perc hűlés után isteni ropogósak lesznek.


2017. augusztus 10., csütörtök

Öregtészta

Mint mindennel ami kelt tésztás praktika Limaránál találkoztam először az öregtésztával, csak egyszer kellett kipróbálni és azóta az esetek nagy többségében használom.

Én így szoktam készíteni:

1 kg liszt (mindig csak BL55 van itthon)
6 dl víz
1 tk cukor
1 tk só
fél tasak porélesztő

Egy nagy tálba késő este begyúrom, csak összedolgozom, de nem dagasztom. A tálat lefedem és reggelig a konyhapulton hagyom.

Reggel 10 dkg-os csomagocskákat csinálok belőle és mennek a fagyasztóba.

Felhasználás előtt kiveszem a kívánt mennyiséget, a pulton kiolvad és már mehet is a tésztába.

2016. december 19., hétfő

Gyümölcskenyér kocka

Imádom a gyümölcskenyeret, mindenféle formában, mondhatnám, hogy Én vagyok a gyümölcs kenyerek Gombóc Artúrja. Ennek az alakváltó gyümölcskenyérnek az eredeti receptjén Illés Krisztinél találtam. Már ott teljesen beleszerettem és feltett szándékom, hogy egyszer az eredeti verziót is elkészítem, de valahogy a fűszeres csokimáz nekem elengedhetetlen a gyümölcskenyérhez különösen karácsonykor. Íme az Én variációm.




30 + 2 dkg vaj,
50 dkg liszt,
1 csomag sütőpor,
1 késhegynyi szódabikarbóna,
25 dkg cukor,
5 tojás,
40 dkg kandírozott gyümölcs vegyesen,
1 narancs és 1 citrom reszelt héja,
2,5 dl 100 %-os narancslé,
csipet só

30 dkg étcsokoládé,
10 dkg tejcsokoládé,
1 teáskanál őrölt szegfűszeg,
1 narancs reszelt héja és facsart leve
3-4 evőkanál víz

A száraz anyagokat (liszt, cukor, sütőpor, szódabikarbóna) egy tálban összekeverjük, a vajat megolvasztjuk és langyosra hűtjük, hozzá keverjük, a tojásokat összekeverjük a narancslével és a vajjal felváltva a lisztes keverékhez adjuk. Alaposan kikeverjük a tésztát, a végén jöhet hozzá a kandírozott gyümölcs és a citrusok reszelt héja, elkeverjük és egy 25x40 cm-es tepsibe öntjük, amit előtte kivajazunk és kilisztezünk.
A sütőt előmelegítjük és közepes fokozaton 30-35 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
Amikor kihűlt, elkészítjük a csokoládémázat.
A kétféle csokoládét, apró kockákra törjük és néhány kanál vízzel, folyamatos kevergetés mellett felolvasztjuk. Ha szép sima a máz, hozzáadjuk a reszelt narancshéját, a narancs levét és a szegfűszeget. Simára keverjük és a kihűlt süteményre kenjük. Egy éjszakán át, hideg helyen hagyjuk dermedni, másnap forróvízbe mártott késsel szeleteljük.

2016. december 9., péntek

Narancsos fahéjas karácsonyi csillag

Illat, illat, illat...ez a parányi kis nassolni való, abszolút hozza a karácsonyi sütiktől elvárt illatot és ízt. Tökéletes és sokoldalú, jó este egy klasszikus karácsonyi film mellé, jó kis dobozban zsebedre vágva, hogy a karácsonyi vásárlás közben se haljunk éhen, szép dobozban pedig finom ajándék a barátoknak.


Hozzávalók:


60 dkg liszt,
12,5 dkg zsír, 
12,5 dkg margarin,
20 dkg cukor,
1 csomag vaníliás cukor
1 egész tojás,
1 tojás sárgája, 
1 narancs reszelt héja és leve,                 
1 csomag sütőpor,
1 késhegynyi szódabikarbóna, 
2 teáskanál faháj, 
1 teáskanál szegfűszeg,
1 tojás fehérje,
15 dkg porcukor, 
1 narancs reszelt héja

A hozzávalókat összegyúrjuk és 1,5-2 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Gyúródeszkán kb 5-6mm vastagra nyújtjuk. Kilisztezett tepsin, mérsékelt tűzön sütjük. Elég hosszú ideig sül.
A tojás fehérjéhez és a porcukorhoz egy narancs héját épp, hogy megreszeljük, csak, hogy megszinezze és megillatosítsa a masszát, ezzel vastagon bevonjuk a csillagok tetejét és száradni hagyjuk.
Felfűzve karácsonyfa dísznek is nagyon szép és rendkívül illatos.




A képeken látható dekoráció a FoltosBoltos csapatának munkája. 

Köszönöm.