2021. augusztus 3., kedd

Csalós túrós

Van az úgy, hogy vásárlásnál elkalkulálom a dolgokat és valamiből keveset veszek, vagy esetleg hirtelen felindulásból állok neki sütni és menet közbe jövök rá, hogy ez az nincs itthon, na ilyenkor csalok. Ez a túrós sütemény is így járt nem is olyan régen, az 1 kg túró helyett csak egy fél volt itthon, sebaj, figyeljétek a kezemet mert csalok. :D



 
500 g túró,
500 g 12% tejföl,
350 g cukor,
3 egész tojás (a fehérje habnak)
2 citrom reszelt héja és leve,
2 teáskanál vanília aroma
4 evőkanál búzadara
 
A tészta hozzávalóit összegyúrom, majd megfelezem. Egy kb 35x35cm kikent kilisztezett tepsi alját kibélelem vele és megszórom búzadarával, hogy a túrós töltelék ne áztassa majd el.
 
A töltelékhez a túrót és a tejfölt botmixerrel vagy késes aprítóval krémessé varázsolom, hozzáadom a cukrot, a citrom levét és héját, a tojások sárgáját, a vanília aromát, a búzadarát és végül a fehérjéből vert kemény habot is beleforgatom. Az egészet a tésztára simítom, a másik lappal beborítom és előmelegített, de nem forró sütőben közepes lángon készre sütöm. 
 
Ha kihűlt, szeletelés előtt vastagon megszórom porcukorral.
 

2021. július 31., szombat

Lenmagos kiflik

 Kedvelem ezt a kiflit, mert egyszerű és finom, de legnagyobb előnye, hogy a család is nagyon szereti. A mennyiség 8 nagy és 16 kicsi kiflire elég. 




 
500 g teljeskiőrlésű liszt
500 g finomliszt
10g lenmagliszt (nem sok vizet zavar, csak színt ad, elhagyható)
1 tasak porélesztő
10 g cukor
20 g só
120 g vaj
250 ml tej
300 ml víz
 
1 tojás a kenéshez
lenmag ízlés szerint
 
A liszteket a dagasztógép üstjébe szitálom (a teljeskiőrlésű fennakadó szemcséit természetesen beleszórom), hozzáadom a sót, cukrot, élesztőt, összekeverem, majd jöhet a tej, a víz és az öregtészta. Ha a gép már nagyjából összedolgozta tésztát hozzáadom a puha vajat és készre dagasztom.
A megkelt tésztát, lisztezett felületre borítom, megfelezem, majd az egyik darabot még megfelezem. az így kapott egy nagy és két kisebb tésztadarabot gömbölyítem és ismét pihentetem letakarva 20 percig.


 

A pihenő letelte után a kisebb gombócokat, külön-külön kerek lappá nyújtom és 8 cikkre vágom, a széles felüktől a csücsök felé kissé megnyújtom mindegyiket, majd felsodrom és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom. Letakarom és pihenni hagyom 40 percig. 
 
Eközben már forrósítom a sütőt és kerek lappá nyújtom az utolsó tésztát is, ezt szintén 8 részre vágom, kicsit megnyújtom, majd megszórom némi lenmaggal és felsodrom ugyan úgy, mint a kicsi kifliket. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom és ezt is pihenni hagyom 40 percig.

A pihenő letelte után a kifliket lekenem felvert tojással, megszórom lenmaggal és a forró sütőbe teszem kb 25 percre (sütőtől függ). 

2021. július 29., csütörtök

Kókuszkocka


Egyszerű, nagyszerű, finom, nem is tudnám máshogy jellemezni ezt a klasszikust. A családba minden gyerek rajong érte és örömmel segédkezik, nálunk így készül.



 
Hozzávalók 
 
a tésztához:
250 g liszt
200 g cukor
50 g zsír
2 egész tojás
2 evőkanál méz
100 ml tej
fél tasak sütőpor
csipet só
 
a mázhoz:
250 g vaj
250 g cukor
4 evőkanál keserű kakaó
1 evőkanál tej
4-5 teáskanál rumaroma
200 g kókusz reszelék
 
A tésztához a cukrot, a tojást, a zsírt, a sót és a mézet egy keverőtálba teszem és robotgéppel elkezdem összedolgozni, mikor szép egynemű, hozzáadom a sütőporral elkevert lisztet.
 
Egy kivajazott tepsibe (kb 20x30cm) öntöm a masszát és előmelegített sütőben, közepes fokozaton 20-25 percet sütőm. Tűpróbával ellenőrzöm, ha kész hagyom teljesen kihűlni, majd nagyjából egyforma darabokra vágom (kb 3x6cm).
 
A mázhoz a hozzávalókat egy lábosba pakolom és összefőzöm, hagyom kicsit hűlni, mikor már langyos, elkezdem beleforgatni a tészta darabokat, amiket azonnal kókuszreszelékbe forgatok, tálra sorakoztatom és hagyom, hogy megdermedjenek, már azok a darabok, amik a munka hevében el nem fogynak.