2022. március 26., szombat

Pita


16 darabhoz:

1 kg liszt

2 tasak por élesztő

6 dl langyos víz

20 g só

5 g cukor

4 evő kanál olívaolaj

 

A hozzávalókat a dagasztógép üstjébe pakolom és lágy tésztát dagasztok belőle, amit letakarva hagyok a duplájára kelni ez az aktuális hőmérséklettől függően 40-60 perc. Ha megkelt, 16 egyenlő részre vágom, meggömbolyítem és letakarva megint pihentetem 5 percet, majd jöhet a nyújtás.

Kb 4-5 mm vastagra nyújtom őket, majd letakarva pihentetem még fél órát. 4 lap fér egyszerre a sütőm rácsára, de mivel nagyon gyorsan sülnek (kb 5 perc) nem kell félni, hogy túlkelnek.

Előmelegített sütőben, a legmagasabb fokozaton sütöm őket készre.

 


 

2022. március 24., csütörtök

Túrós morzsa torta



Hozzávalók 

a tésztához:
150 g finom liszt
50 g teljeskiőrlésű liszt
10 g kakaó
100 g cukor
5 g só
1/2 csomag sütőpor
2 teáskanál rumaroma
125 g margarin

a töltelékhez:
500 g túró
500 g joghurt
200 g cukor
2 egész tojás
2 teáskanál vanília aroma
2 evőkanál citromlé

A tészta hozzávalóit összegyúrom és 2órára a hűtőbe teszem. A töltelék minden alkatrészét késes aprítóba rakom és finom krémmé darálom.

A jól kihűlt tésztát megfelezem, az egyik felét a mélyhűtőbe rakom, mert majd reszelni fogom, a másik felét, egy 26 cm torta formába nyomkodom, úgy hogy kb 2cm peremet alakítok ki a forma oldalán. A tölteléket a tésztára simítom.

Nagylyukú reszelőn a fagyos tésztát a krém tetejére reszelem, szép egyenletesen, majd előmelegített sütőbe közepes fokon készre sütöm. A sütési idő sütőfüggő, nálam kb 40 perc.



 

2022. február 10., csütörtök

Az energiavámpír foszlós kalács "kétszínű" változata

Hosszú hallgatás után, egy már jól bevált receptet hoztam mostegy aprócska változtatással. 

Mivel ez a kalács "kétszínű" a tésztát dagasztás után megfelezem, hozzáadom 4 teáskanál keserű kakaó és 12 teáskanál víz keverékét. Még 5 percig dagasztom a géppel, majd a szokásos módon, kelesztem és formázom. 

Minden egyéb hozzávalót és elkészítési részletet megtaláltok az eredeti posztban.