2013. november 4., hétfő

Forgácsfánk vagy Csörögefánk


Hozzávalók:
60 dkg liszt,
¼ csomag sütőpor,
2 dl tejföl,
1 tojás,
2 tojás sárgája,
2 evőkanál porcukor,
5 dkg margarin,
só és olaj,

A margarint, sót , porcukrot habosra keverjük. Az egész tojásokat és a tojás sárgákat hozzákeverjük, majd hozzáadjuk a liszttel elkevert sütőport, és a tejföllel keményebb tésztává gyúrjuk. Kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk, és különböző formájúra vágjuk, így készíthetünk akár rózsafánkot is. Linzerszaggatóval 1 teli és 2 lyukas formát szaggatunk, majd megkenjük tojásfehérjével és összetapasztjuk. Forró olajban kisütjük és porcukorral meghintve tálaljuk.

2013. október 21., hétfő

Muffin alaprecept 12 db-hoz


10 dkg puha margarin vagy vaj,
13 dkg cukor,
1 csomag vaníliás cukor,
2 egész tojás,
20 dkg finomliszt,
1/2 csomag sütőpor,
1 dl tej

A margarint robotgéppel a legmagasabb fokozaton habosra keverem, majd hozzáadom a cukrot és a vaníliás cukrot és addig keverem, míg egyenletesen sűrű masszát nem kapok. Ekkor egyenként hozzákeverem a tojásokat (kb. 30 másodpercig). Következő lépésként elvegyítem a lisztet a sóval és a sütőporral, majd a tejjel felváltva közepes fokozaton a masszához keverem. 

A 12 db-os muffin formát, ha nincs papírom, alaposan kikenem margarinnal, kilisztezem és hibátlanul kiborulnak a sütemények a formából. Előmelegített sütőbe közepes fokozaton 20-25 percet sütöm, de egy tűpróba sosem árthat, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban.

Fahéjas almás muffin, Kriszti és Timi kedvence




½ citrom reszelt héja,
1 teáskanál őrölt fahéj,
1 evőkanál citromlé,
25 dkg alma,
fahéjas porcukor (szórni)


Az almát meghámozom, magházát eltávolítom, apró kockákra vágom, rácsurgatok egy evőkanál citromlevet és átforgatom vele, hogy kevésbé barnuljon, míg a tésztát keverem.
A tészta keverésekor a margarinos cukros tojásos masszához hozzákeverem egy 1/2 citrom reszelt héját, a liszthez pedig 1 teáskanál fahéjat (lehet többet is, de vigyázz mert csípős lehet, ha túlzásba esünk), minden mást az alaprecept szerint csinálok.
Mikor kész a tészta beleforgatom az almát és a megszokott módon kanállal a sütőformába osztom.
Ha kisült rácsra szedem, és még forrón megszórom fahéjas porcukorral.




2013. október 7., hétfő

Krémes lepény Nagymamám receptje


Tészta:
35 dkg liszt,
15 dkg margarin,
1 egész tojás,
1 evőkanál porcukor,
1 csomag szalakálé,
kevés tej és tejföl,

Krém:
4 tojás,
5 dkg cukor,
2 csomag vaníliás cukor,
7 dl tej,
3 evőkanál liszt,
1 rúd vanília,

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és tepsi hátán 3 lapot sütünk belőle, rácsra csúsztatva hűlni hagyjuk.
A krémhez a tejet a cukorral és a vaníliával felforraljuk. A tojás sárgákat a liszttel és egy kis tejjel jól kikeverjük, hogy ne legyen csomós. Amikor a tej forr (kis lángon, platnival) állandó kevergetés mellett hozzáadjuk a lisztes keveréket és addig főzzük amíg keverés közben a lábas alját meg nem látjuk. Ekkor az előre kemény habbá vert tojásfehérjét óvatosan a krémbe keverem és egy nagyon rövid ideig még főzzük.
Az első lapot tepsibe tesszük, megkenjük a krém felével, beborítjuk a második lappal, majd jöhet a krém másik fele és az utolsó tészta. A sütemény tetejét vastagon megszórjuk porcukorral és egy napi puhulni hagyjuk.



2013. szeptember 18., szerda

Bécsi kocka - Nagynéném receptje

Tészta:
30dkg liszt,
2 dl tejfel,
7 dkg margarin,
1 db tojás,
1dkg szalakáli,
Kevés cukor,

Krém:
25 dkg ráma margarin,
30 dkg porcukor,
20 dkg darált dió,
1/2 dl rum,
5 dl tej,
3 evőkanál liszt

A tészta hozzávalóit összegyúrom, majd ketté, osztom és tepsi hátulján két lapot sütök belőle.

A puha margarint habosra keverjük a porcukorral, majd hozzá adjuk a rumot. 1/2 liter tejből, 3 evőkanál lisztből állandó keverés mellett krémet főzünk, hideg vízfürdőbe folyamatosan kevergetve kihűtjük. Ha kihűlt felváltva a krémbe keverjük a cukros margarint és a darált diót.

A tésztalapot megtöltés után vastagon porcukorral behintjük. Egy éjszakát pihenni hagyjuk a hűtőbe, másnap tetszés szerinti kockákra vágjuk.


Borzas Kata

Tészta:
40 dkg liszt,
25 dkg margarin,
20 dkg porcukor,
3 evőkanál kakaó por,
1 tojás,
1 csomag vaníliás cukor,
1 csomag sütőpor,
csipet só,

Töltelék:
1 kg túró,
20 dkg porcukor,
1 csomag vaníliás cukor,
mazsola ízlé szerint, 
1 citrom reszelt héja,
2 tojás,
2 evőkanál búzadara,

A hozzávalókat összegyúrjuk, kettévágjuk és fóliába csomagolva 1 órára a mélyhűtőbe tesszük.
A krémhez a túrót áttöröm, majd jól kikeverem az összes hozzávalóval.

Egy tepsit kikenek margarinnal és kilisztezek, az egyik tésztát nagy lyukú reszelőn egyenletesen a tepsibe reszelem és elterítem rajta a tölteléket. Ráreszelem a tészta másik felét is és közepes lángon 35-40 perc alatt megsütöm. 

Boszorkánypogácsa

25 dkg margarin,
25 dkg cukor,
½ citrom,
4 tojás,
10 dkg durvára vágott dió,
finom liszt,
lekvár,
csipet só,

A vajat, a cukrot, a tojások sárgáját, a sót, a citrom levét és reszelt héját kikeverünk annyi liszttel adunk hozzá, hogy a tészta ne ragadjon a kezünkre.
A tésztából diónyi nagyságú gombócokat formázunk, először a tojásfehérjébe majd a durvára vágott dióba hempergetjük. Kivajazott és lisztezett tepsibe rakjuk úgy, hogy a golyó közekét benyomjuk az ujjunkkal. 
Előmelegített sütőbe kis lángon szép aranyszínűre sütjük és még melegen a gödröcskékbe lekvárt kanalazunk.


Bundás alma




50 dkg alma,
20 dkg liszt,
2 tojás,
5 dkg cukor,
2, 5 dl tej,
pici só,


Az almát meghámozzuk, vastag karikákra vágjuk és kiszedjük a magházát. A felsorolt hozzávalókból sűrű palacsinta tésztát keverünk. Olajat forrósítunk, majd az alma karikákat a tésztába mártjuk és a forró olajba mindkét oldalát arany barnára sütjük. Papírtörlőre szedjük és még melegen fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk. 

2013. szeptember 2., hétfő

Csokismazsolás muffin





10 dkg csokismazsola
10 dkg étcsokoládé
12 muffin papír (itt nagyon is érdemes, mert fennáll a formába ragadás veszélye)

Az alaptésztát úgy ahogy van elkészítem. Kistálba szórom a csokismazsolát és a nagyon apró kockákra vágott étcsokoládét. A muffin sütőbe berakosgatom a papírokat és a tésztát kanállal a formákba osztom, mikor ezzel megvagyok, minden adag közepébe szórok a csokismazsola és étcsokoládé keverékéből. Nem kell megnyomkodni vagy a tetejére újabb tészta adagot rakni, mert sütés közben a tészta feljön a csoki meg lesüllyednek. Azért nem keverem a csokit a tésztába, mert akkor teljesen az aljára süllyed a sütinek mire elkészül, így nagyobb az esély, hogy középtájon marad és szaftos lesz a muffin.
Ha kisült rácsra szedem, és még forrón megszórom porcukorral, de ha nagyon elvetemülten csokis szeretnék lenni, megvárom, míg a muffinok kihűlnek, majd 10 dkg csokit (ki milyet szeret), 1 evőkanál vízzel felolvasztok és egyenként belemártom a sütik tetejét. Rövid idő alatt megköt a csokimáz - praktikus télen készíteni ezt a változatot, pár perc az ablakba - és már lehet is majszolni.

2013. szeptember 1., vasárnap

Házi málna torta




Piskóta lap (26 cm)
1 kg nyers málna (lehet mirelit is)
75 dkg mascarpone
2 csomag zselatinfix
2 evőkanál folyékony édesítő, természetesen ízlés szerint változtatható,
2 csomag tortazselé,

A málnát botmixerrel összetöröm jó alaposan, majd egy leves szűrőn, ami elég sűrű szövésű ahhoz, hogy a magok fennakadjanak rajta, át passzírozom. Az így kapott sűrű krémből kb 2 dl félre teszek a zseléhez, a többit robotgéppel belekeverem a mascarponéba, édesítem a folyékony édesítőszerrel és hozzáadom a zselítinfixet is, amivel addig verem míg megfelelő nem lesz az állaga.
A piskótát három egyforma karikára vágom, az alsó köré pattintom a tortaforma karimáját. A krémből félreteszek annyit, hogy a tortát kívülről be tudjam vonni. A többi krémet megfelezem és megtöltöm vele a tortát. A legfelső lapot valamivel (pl: kör alakú vágódeszka) lenyomatom, hogy egyenes legyen. Néhány órára vagy ha az idő engedi egy éjszakára a hűtőbe teszem, hogy jól megkössön a krém.
A gyümölcszselé elkészítéséhez a torta tetejére alufóliából 22 cm átmérőjű karimát késztek, ebbe fogom önteni a zselét.
A félretett málnapürével és egy pici vízzel elkeverem a tortazselét, majd felfőzöm. Picit hűlni hagyom, de folyamatosan kevergetem, hogy ne bőrösödjön meg mert akkor nem lesz egyenletes a torta tetején. Még melegen a karimába öntöm és hűvös helyre, de nem hűtőbe teszem, hogy megdermedjen. Ha a zselé megkötött eltávolítom az alufóliát, a málna krémmel körbe bevonom, a torta tetején üresen maradt sávot a képen (lap teteje) látható módon tejszínhabbal díszítem. Jól lehűtve tálalom.


2013. április 23., kedd

Barackos mákoslepény



Tészta:
40 dkg liszt
2 tasak szárított élesztő (7 dkg)
8 dkg cukor
1 csipet só
15 dkg vaj
1 dl tej
2 tojás

Töltelékhez:
2,5 + 1 dl tej
2,5 dl tejszín
30 dkg darált mák, ha lehet hagyományos darálóval darálva, sokkal finomabb
1 tasak vaníliás pudingpor
1 tojás
5 dkg vaj, + a tepsi kikenéséhez egy kávéskanálnyi,
10 dkg cukor
2 tasak vanillincukor
1 kk őrölt fahéj
1 citrom reszelt héja és leve,
1 kk fahéj
Kb 2 üveg őszibarack befőtt (720ml)

A tészta hozzávalóit jól összedolgozom és ruhával letakarva 30 percig kelesztem.
A töltelékhez első lépésként „lekurblizom" a mákot, majd összeforralok 2,5-2,5dl tejet és tejszínt, beleszórom a mákot és 10 percig kis lángon főzöm. A pudingot, a tojásokat elkeverem az 1 dl tejbe, a forró mákba csurgatom és jól elkeverem. Hozzá adom még a vajat, a cukrot. Tűzről levéve ízesítem a citrom reszelt héjával és levével, a kávéskanál fahéjjal, majd kihűtöm.

A tésztának ennyi idő pont elég volt, kivajazott, kilisztezett tepsibe (kb.25x35cm) belenyújtom, ráterítem a mák kérmet és a tetejét kirakom az előre lecsepegtetett és elvagdosott barackokkal.
Előmelegített, de nem forró sütőben kb 45-50 percig sütőm, tűpróbával ellenőrzöm.

2013. április 22., hétfő

Almás krémes - ahogy Én készítem






tészta:
30 dkg liszt,
15 dkg cukor,
1 csomag sütőpor,
csipet só,
1 csomag vaníliás cukor,
8 tojás,
2 púpos evőkanál keserű kakaó

töltelék:
1 kg alma,
2 csomag vaníliás cukor,

krém:

3 csomag vaníliás pudingpor,
7,5 dl tej,
25 dkg porcukor (bolti!!!),
25 dkg vaj,

máz:
10 dkg ét tortabevonó,
1 evőkanál étolaj,






Az almákat, meghámozom, magházukat eltávolítom és vékony szeletekre vágom. Egy sütőpapírral bélelt 25x35 cm magas falú tepsibe sorakoztatom az alma szeletek felét halpikkely szerűen, megszórom az egyik csomag vaníliás cukorral és az alma másik felével megismétlem az előző hadműveletet.
A tésztához a tojásokat kettéválasztom, a sárgákat jól kikeverem a cukorral és a vaníliás cukorral, a fehérjét kemény habbá verem, a lisztbe elvegyítem a sütőport és a sót. A lisztes és a tojássárgás keveréket felváltva, óvatosan a tojáshabba forgatom.
A tészta kb 1/3-át  az almák tetejére simítom, a megmaradt tésztába beleszitálom az egyik kanál kakaóport és óvatosan elkeverem, majd kb a tészta ½-ét az előző rétegre „simítom", már amennyire lehet. A megmaradt tésztával ugyan úgy járok el mint az előbb, beleszitálom a másik kanál kakaóport és az előző rétegek tetejére simítom.
Előmelegített, de nem forró sütőben készre sütöm, de nagyon figyelve, mert a kakaó miatt könnyen megég.
Míg a tészta sül, kikeverem a vajat kikeverem a porcukorral fehéredésig és elkészítem a pudingokat a tasakon leírtak szerint, de csak a 7,5dl tejet használok a 3 pudinghoz. Nem főzöm túl soká a pudingot, mert nagyon hamar sűrű lesz és odaég.
Vízfürdőben folyamatosan keverve, teljesen kihűtöm, majd kanalanként belekeverem a cukros vajat és az egészet a hűtőbe teszem.
Ha a tészta kisült, hűlni hagyom, majd kiborítom a tepsiből és megvárom, hogy teljesen hideg legyen, hogy a krémet rákenhessem.
A krém az almás oldalon foglal helyet és némi hűtés után megkapja a csoki mázat, amit kevés vízzel, vízgőz felett felolvasztva készítek. Mikor a csoki már simára olvadt belekeverek 1 evőkanál olajat, hogy könnyebben terüljön a hideg krémen. Középről öntve elsimítom a mázat, picit szikkadni hagyom, majd tálalásig hűtőbe teszem.

Almás banános gyümölcskenyér




3 egész tojás,
45 dkg tejföl (1 nagy doboz),  
30 dkg gyümölcs cukor,
2,75 dl olaj,
60 dkg liszt,
1 csomag sütőpor,
1 citrom leve és reszelt héja,
2 nagy alma,
2 banán,
1 teáskanál vaj,



A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd minden nedves hozzávalót a közepébe öntünk és egy kicsit csiríz állagú tésztát keverünk. Felkockázzuk az almát és a banánt, majd a tésztába keverjük, hozzá adjuk még a citrom levét és reszelt héját.
Két őzgerincet kikenünk vajjal és kiszórunk liszttel, ezekbe elosztjuk a tésztát és előmelegített, de nem forró sütőbe tesszük, jó hosszú időre.
Lassan (kb 1,5 óra) süssük és majdnem a legkisebb fokozaton, tűpróbával ellenőrizzük.