2020. március 23., hétfő

"Robbantott" kalács ... az online oktatás margójára

Mai "alkotásom" egy kakaós fonott kalács. Az alkotás azért idézőjeles, mert két tanuló kamasz és egy aprótalpú között rohangálva sütöttem, ami meg is hozta az eredményét. Sütésnél kicsin felejtettem a sütőt, így borzasztóan szét repedt szegény kalács, pont úgy néz ki mint ami felrobbant.
Az íz és az állag a vártnak megfelelő, de a kinézet..... :D az bombasztikus. 




1 kg liszt 
20 dkg öregtészta (elhagyható)
2 tasak porélesztő
20 dkg cukor
2,5 dl tejszín (tehénből, nem fűből :D )
4,5 dl tej
1 tk só
1 tojás sárgája ( fehérje fagyasztóba, ebből lesz az isteni kókuszos csiga

4 tk holland kakaó
8 tk víz

1 egész tojás kenni

A tészta hozzávalóit a dagasztógép üstjébe pakolom a kakaót és a vizet leszámítva. 15 percig dagasztom, majd megfelezem a tésztát és az egyik darabot a kakaóval és a vízzel visszateszem a gépbe és 5 percig még dagasztom. 


Egy kelesztőkosárba ruhát teszek és vastagon meglisztezem, ebbe fektetem a két tésztát, majd félre teszem míg duplájára hízik. 




Ha megkelt, a tésztákat 3-3 részre osztom és a darabokat egyesével gömbölyítem. 15-20 percet pihentetem letakarva, majd megsodrom. 




Következhet a fonás, mely Limara videójából tökéletesen elsajátítható.


A kész kalácsot letakarom és fél órát pihentetem, ezalatt előmelegítem a sütőt, lekenem a kalácsot egy felvert tojással, majd mehet a sütőbe először nagy lángon 15 percet, majd közepesen 30 percet sütöm.


No igen, és ez történik, ha a kezdeti 15 perc forróság kimarad, kicsit tovább kel a lelkem és olyan lesz mint egy jól fejlett bálnabébi.




2020. március 22., vasárnap

Kókuszos csiga



A fagyasztott tojásfehérjék legjobb felhasználási módja, imádjuk, nagyon. 
A dagasztó üstjébe a következőket pakolom:
1 kg liszt 
20 dkg öregtészta (elhagyható)
2 tojás sárgája (fehérje félre a töltelékhez)
2 tasak élesztő 
3,5-4 dl tej (amennyit felvesz)
2 dl tejszín (30% zsír tartalom)
10 dkg cukor
1 kávéskanál só
Töltelék: 
ahány tojásfehérje annyiszor 5 dkg cukor és 2 dkg kókusz (mikor ez az adag készült, 4 fehérje volt fagyasztva + 2 ami a tésztából kijött).

A tésztát szokásos módon, 15 percig a dagasztógép gondjaira bízom, mikor kész letakarom és duplájára kelesztem.
Mikor a tészta már szépen megkelt, a tojások fehérjét kemény habbá verem a cukorral, majd hozzá keverem a kókuszreszeléket.

A tésztát ujjnyi vastagra nyújtom, elkenem rajta a kókuszos krémet, feltekerem, majd 2 ujjnyi vastag szeletekre vágom, tepsibe sorakoztatom és 20 perc kelesztés után forró sütőbe rakom. 


2020. március 21., szombat

DNK - Dagasztás nélküli kenyér

Hogy az ember kedvet kapjon a kenyérsütéshez (én biztosan) kell egy recept amit egészen biztosan nem tud elrontani, sem az arányokat, sem a dagasztást, sem semmit a világon, max elégetni lehet, de azt csak nem..... :D

Leírom lépésről lépésre, hogyan sütöttem anno a legelső kenyeret, amin rettentő sokat rágódtam előtte, hogy egyáltalán ki merjem próbálni, posztolni meg pláne, hisz megannyi profi "hobbi" pék szebbnél szebb kenyereket posztol a neten.

Mikor belekezdtem elég erősen szkeptikus voltam, mert a folyamat rettentően hosszú, fura állagok és még furább "szagok" kísérik, de végeredmény.....finom.

A kenyér egy csoda, ha kenyér van, nagy baj már nem lehet, én így szoktam....



Fogj egy nagy tálat, szórj bele:
500 g lisztet (nálam csak BL55 van itthon, semmi más)
1 csapott teáskanál cukor
2 csapott teáskanál só
1 csapott teáskanál porélesztő vagy 
2 dkg nyers élesztő elmorzsolva


Keverd el, önts hozzá 3,5-4 dl langyos vizet, kicsit dolgozd össze, az állaga egy betonkemény nokedli tésztára emlékezet, de ez pont így jó.


Takard, be és helyezd huzat mentes helyre, 12-14-16 órára, ahogy sikerül. Én egy tiszta lebomló szemetes zsákot szoktam a tálra húzni, bekötöm, így a tészta teteje nem szárad ki a kelés folyamata alatt termelődő erős élesztő illat pedig nem szökik ki.


A kelesztést befejezetté nyilvánítottam (jelen esetben 14 óra után). A zacskó kibontása után a tésztának nagyon erős élesztő illata van és úgy néz ki mint egy adag felforrt nokedli tészta. Ez pont így jó.


Erősen lisztezett gyúró deszkára borítom és egy lapocskával (nálam ez habkártya) a tészta alá nyúlok, hogy a letapadt részeket felszedjem és a segítségével hajtogassam mint egy pogácsát (jobb-bal-fent-lent) amint épp hogy fogható az állaga (lágy mint a csuda, de meg lehet mozdítani) egy szintén lisztezett sütőpapírra dobom, majd ezzel együtt emelem a sütőformába.



Ismét pihenni hagyom egy órát, letakarva. 
A sütőt 30 percig forrósítom, a kenyeret a sütőforma párjával befedem és már mehet is a sütőbe, 50-55 percre. 30 percig után leveszem a fedelet és pirosra sütöm a kicsikét.