2021. április 16., péntek

Sós, omlós, finom



750 g finom liszt

250 g teljeskiőrlésű liszt

500 g zsír (nem vaj, nem margarin!)

50 g élesztő

2 dl langyos tej

40 g só

5 g cukor

2 tojás


1 tojás, kenni

20 dkg sajt reszelve

A tészta hozzávalóit összegyúrom és egy órát pihentetem. Kelni túlságosan nem fog a zsír miatt, de nem is kell neki. A sütőt felforrósítom, a tésztát 1-1,5 cm vastagra nyújtom, lekenem a felvert tojással, megszórom a reszelt sajttal és kb 8x2 cm téglalapokra vágom. A darabkákat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom és kb 15 perc alatt (sütőtől függ) pisrosra sütöm. 

Sütőből kivéve még egy kicsit lágynak tűnhet, de ha kihűlt, szuper omlós lesz. Jól zárhazó dobozban igen sokáig eltartható, már, ha kellően el tudom dugni a család elől, mert abbahagyni nem lehet amíg a tálba egy szem is akad.

2021. március 29., hétfő

Aranygaluska, a kelt tészták királynője

 


Nem túl bonyolult, de kissé időigényes az elkészítése, viszont egy pillanat alatt elfogy annyira fonom. Egy tartalmas leves után tökéletes második fogás ebédhez, de desszertnek sem utolsó. Így online okatatásos időkben amúgy is kell a finomság a kissé zizis kamaszoknak.

Tészta
750 g liszt
1 porélesztő
5 g só
3 tojássárgája
75 g cukor
75 g margarin
450 ml langyos tej
kb 5 g margarin a sütőforma kikenéséhez

szórás
300 g darált dió
250 g cukor
125 g olvasztott margarin

öntet:
800 ml tej
800 ml víz
2 vaníliás puding por
6 evőkanálcukor

A tészta hozzávalóiból, egy lágy fényes tésztát dagasztok, majd egy órát kelesztem. Amikor már duplájára nőtt a tészta, egy nagyobb jénait vagy tepsit kikenek margarinnal és megszórok a cukros dióval, a tésztát lisztezett felületre borítom és kb 2 cm vasagra nyújtom. 4 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval, elkeztem kiszúrkodni a tészta szélén haladva, de csak úgy trehány módon, nem baj, ha kicsit cafrangosak, lényeg, hogy ne maradjon sallang amit újra kell gyúrni és nyújtani. Szellősen a jénaiba pakolom a kis tésztadarabkat kb 1 centire egymástól, meglocsolom picit az olvasztott margarinnal, majd megszórom jó vastagon daráltdióval, majd jövet a következő sor, ezt addig addig ismétlem míg van tészta és dió. Letakarva egy órát kelesztem, közben előmelegítem a sütőt és közepes fokon, kb 35 percet sütöm amíg szép aranybarna lesz a teteje.




Míg az aranygaluska sül, felfőzöm az öntetet úgy ahogy egy klasszik pudingot szokás, csak sokkal hígabbra hagyom. Langyosan és hidegen egyarán isteni, náluk a kipukkadás a fogyasztás mértékegysége.




2021. február 21., vasárnap

Egyszerű, teljeskiőrlésű kifli




500 g teljeskiőrlésű liszt
500 g finomslizt
300 g öregtészta
10 g cukor
20 g só
1 tasak porélesztő
300 ml tej
350 ml víz
100 g margarin

1 tojás kenni

A liszteket a dagasztógép üstjébe szitálom (a teljeskiőrlésű fennakadó szemcséit természetesen beleszórom), hozzáadom az összes hozzávalót és kb 10 perc alatt készre dagasztom a géppel. Letakarom és duplájára kelesztem

Amikor megkelt tésztát 12-16 részre vágom, attól függően, hogy mekkor kifliket szeretnék sütni, gömbölyítem, majd letakarva 20 percet pihentetem. 

A kissé megkelt gombóckákat ovális lappá nyújtom, minnél vékonyabb annál jobb, majd hosszanti irányba feltekerem, kicsit meghajlítom s tádááááám már kész is a kifli. Sütőpapírral bélelet tepsire sorakoztatom és letakarva 40 percig kelesztem. Közben a sütőt előmelegítem, a megkelt kifiket lekenem felvert tojással éspirosra sütöm kb 20-25 perc alatt (sütőtől függ).