2022. április 15., péntek

Húsvéti kalács (nálunk)



1 kg lisztet
15 dkg cukrot
2 porélesztőt
csipet sót
2 dl tejszínt
4-4,5 dl langyos tejet
10 dkg margarin

1 tojás kenni

Az alapanyagokat a margarin kivételével a dagasztógép üstjébe pakolom és hagyom dolgozni kb 10 percig. Amikor a tészta összeállt, elkezdem adagolni a puha margarint, 4-5 részletbe adom hozzá, mindig megvárva, hogy az előző adag eldolgozódjon.

A tésztát ezután letakarom és duplájára kelesztem., majd 12 egyforma részre vágom és gömbölyítem. Letakarva pihentetem 15 percig, ekkor előformázom a darabokat, majd ismét pihentetem 5 percet mielőtt a végleges hosszúságra megsodom a szálakat,




Mivel 2 kisebb kalácsot készítek 3-3 szálat összecsípek és hatos fonással megfonom. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, majd letakarom és duplájára kelesztem.





A sütőt begyújtom, aljába egy kis tálba kb 2 dl vizet teszek, hogy gőz képződjön. A kalácsokat lekenem tojással, kétszer egymás után 5 perc különbséggel. 15 percig magas hőfokon, majd közepesen sütöm készre. A kész kalácsokat rácsra tesszem kihűlni. A sütési idő sütő függő, nekem 30 perc volt.

2022. március 26., szombat

Pita


16 darabhoz:

1 kg liszt

2 tasak por élesztő

6 dl langyos víz

20 g só

5 g cukor

4 evő kanál olívaolaj

 

A hozzávalókat a dagasztógép üstjébe pakolom és lágy tésztát dagasztok belőle, amit letakarva hagyok a duplájára kelni ez az aktuális hőmérséklettől függően 40-60 perc. Ha megkelt, 16 egyenlő részre vágom, meggömbolyítem és letakarva megint pihentetem 5 percet, majd jöhet a nyújtás.

Kb 4-5 mm vastagra nyújtom őket, majd letakarva pihentetem még fél órát. 4 lap fér egyszerre a sütőm rácsára, de mivel nagyon gyorsan sülnek (kb 5 perc) nem kell félni, hogy túlkelnek.

Előmelegített sütőben, a legmagasabb fokozaton sütöm őket készre.

 


 

2022. március 24., csütörtök

Túrós morzsa torta



Hozzávalók 

a tésztához:
150 g finom liszt
50 g teljeskiőrlésű liszt
10 g kakaó
100 g cukor
5 g só
1/2 csomag sütőpor
2 teáskanál rumaroma
125 g margarin

a töltelékhez:
500 g túró
500 g joghurt
200 g cukor
2 egész tojás
2 teáskanál vanília aroma
2 evőkanál citromlé

A tészta hozzávalóit összegyúrom és 2órára a hűtőbe teszem. A töltelék minden alkatrészét késes aprítóba rakom és finom krémmé darálom.

A jól kihűlt tésztát megfelezem, az egyik felét a mélyhűtőbe rakom, mert majd reszelni fogom, a másik felét, egy 26 cm torta formába nyomkodom, úgy hogy kb 2cm peremet alakítok ki a forma oldalán. A tölteléket a tésztára simítom.

Nagylyukú reszelőn a fagyos tésztát a krém tetejére reszelem, szép egyenletesen, majd előmelegített sütőbe közepes fokon készre sütöm. A sütési idő sütőfüggő, nálam kb 40 perc.