2021. augusztus 4., szerda

Amerikai palacsinta

Több palacsinta rajongót is tartunk itthon, a kicsitől a nagyig és mindegy, hogy hagyományos Papa féle palacsinta vagy kovászos, vagy Anya kicsit más palacsintája, minden jöhet. Így nem maradhat ki a sorból az amerikai sem. Nálunk így készül a szokásos ipari mennyiség... 


6 tojás

120 g cukor

600 g joghurt

500 g liszt

300 ml tej

50 g olvasztott vaj

1 csomag sütőpor

csipet só


A sárgáját a cukorral és a sóval, robotgép segítségével kihabosítom, hozzáadom a joghurtot, az olvasztott vajat, és simára keverem. Ha ez megvan jöhet a sütőporral elkevert liszt és a tej felváltva, ezt is sima tésztává keverem, majd félre teszem egy picit.

A tojások fehérjét kemény habbá verem és óvatosan a már bekevert masszába forgatom és már állok is neki sütni.

Ha szükséges pici olajjal megkenem a serpenyőt, de nem feltétlen, mert most olyan serpenyőt sikerült kifogni, hogy ne igényli.

Kb 10 cm átmérőjű pacákat merek a felmelegített serpenyőbe és lassú tűzön mindkét oldalát aranybarnára sütöm. 

Bármivel tálalom, hamar nyoma vész. 

2021. augusztus 3., kedd

Csalós túrós

Van az úgy, hogy vásárlásnál elkalkulálom a dolgokat és valamiből keveset veszek, vagy esetleg hirtelen felindulásból állok neki sütni és menet közbe jövök rá, hogy ez az nincs itthon, na ilyenkor csalok. Ez a túrós sütemény is így járt nem is olyan régen, az 1 kg túró helyett csak egy fél volt itthon, sebaj, figyeljétek a kezemet mert csalok. :D



 
500 g túró,
500 g 12% tejföl,
350 g cukor,
3 egész tojás (a fehérje habnak)
2 citrom reszelt héja és leve,
2 teáskanál vanília aroma
4 evőkanál búzadara
 
A tészta hozzávalóit összegyúrom, majd megfelezem. Egy kb 35x35cm kikent kilisztezett tepsi alját kibélelem vele és megszórom búzadarával, hogy a túrós töltelék ne áztassa majd el.
 
A töltelékhez a túrót és a tejfölt botmixerrel vagy késes aprítóval krémessé varázsolom, hozzáadom a cukrot, a citrom levét és héját, a tojások sárgáját, a vanília aromát, a búzadarát és végül a fehérjéből vert kemény habot is beleforgatom. Az egészet a tésztára simítom, a másik lappal beborítom és előmelegített, de nem forró sütőben közepes lángon készre sütöm. 
 
Ha kihűlt, szeletelés előtt vastagon megszórom porcukorral.
 

2021. július 31., szombat

Lenmagos kiflik

 Kedvelem ezt a kiflit, mert egyszerű és finom, de legnagyobb előnye, hogy a család is nagyon szereti. A mennyiség 8 nagy és 16 kicsi kiflire elég. 




 
500 g teljeskiőrlésű liszt
500 g finomliszt
10g lenmagliszt (nem sok vizet zavar, csak színt ad, elhagyható)
1 tasak porélesztő
10 g cukor
20 g só
120 g vaj
250 ml tej
300 ml víz
 
1 tojás a kenéshez
lenmag ízlés szerint
 
A liszteket a dagasztógép üstjébe szitálom (a teljeskiőrlésű fennakadó szemcséit természetesen beleszórom), hozzáadom a sót, cukrot, élesztőt, összekeverem, majd jöhet a tej, a víz és az öregtészta. Ha a gép már nagyjából összedolgozta tésztát hozzáadom a puha vajat és készre dagasztom.
A megkelt tésztát, lisztezett felületre borítom, megfelezem, majd az egyik darabot még megfelezem. az így kapott egy nagy és két kisebb tésztadarabot gömbölyítem és ismét pihentetem letakarva 20 percig.


 

A pihenő letelte után a kisebb gombócokat, külön-külön kerek lappá nyújtom és 8 cikkre vágom, a széles felüktől a csücsök felé kissé megnyújtom mindegyiket, majd felsodrom és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom. Letakarom és pihenni hagyom 40 percig. 
 
Eközben már forrósítom a sütőt és kerek lappá nyújtom az utolsó tésztát is, ezt szintén 8 részre vágom, kicsit megnyújtom, majd megszórom némi lenmaggal és felsodrom ugyan úgy, mint a kicsi kifliket. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom és ezt is pihenni hagyom 40 percig.

A pihenő letelte után a kifliket lekenem felvert tojással, megszórom lenmaggal és a forró sütőbe teszem kb 25 percre (sütőtől függ).