2021. augusztus 6., péntek
Fánk
2021. augusztus 4., szerda
Amerikai palacsinta
Több palacsinta rajongót is tartunk itthon, a kicsitől a nagyig és mindegy, hogy hagyományos Papa féle palacsinta vagy kovászos, vagy Anya kicsit más palacsintája, minden jöhet. Így nem maradhat ki a sorból az amerikai sem. Nálunk így készül a szokásos ipari mennyiség...
6 tojás
120 g cukor
600 g joghurt
500 g liszt
300 ml tej
50 g olvasztott vaj
1 csomag sütőpor
csipet só
A sárgáját a cukorral és a sóval, robotgép segítségével kihabosítom, hozzáadom a joghurtot, az olvasztott vajat, és simára keverem. Ha ez megvan jöhet a sütőporral elkevert liszt és a tej felváltva, ezt is sima tésztává keverem, majd félre teszem egy picit.
A tojások fehérjét kemény habbá verem és óvatosan a már bekevert masszába forgatom és már állok is neki sütni.
Ha szükséges pici olajjal megkenem a serpenyőt, de nem feltétlen, mert most olyan serpenyőt sikerült kifogni, hogy ne igényli.
Kb 10 cm átmérőjű pacákat merek a felmelegített serpenyőbe és lassú tűzön mindkét oldalát aranybarnára sütöm.
Bármivel tálalom, hamar nyoma vész.
2021. augusztus 3., kedd
Csalós túrós
500 g túró,
500 g 12% tejföl,
350 g cukor,
3 egész tojás (a fehérje habnak)
2 citrom reszelt héja és leve,
2 teáskanál vanília aroma
4 evőkanál búzadara
A tészta hozzávalóit összegyúrom, majd megfelezem. Egy kb 35x35cm kikent kilisztezett tepsi alját kibélelem vele és megszórom búzadarával, hogy a túrós töltelék ne áztassa majd el.
A töltelékhez a túrót és a tejfölt botmixerrel vagy késes aprítóval krémessé varázsolom, hozzáadom a cukrot, a citrom levét és héját, a tojások sárgáját, a vanília aromát, a búzadarát és végül a fehérjéből vert kemény habot is beleforgatom. Az egészet a tésztára simítom, a másik lappal beborítom és előmelegített, de nem forró sütőben közepes lángon készre sütöm.
Ha kihűlt, szeletelés előtt vastagon megszórom porcukorral.