2022. február 10., csütörtök

Az energiavámpír foszlós kalács "kétszínű" változata

Hosszú hallgatás után, egy már jól bevált receptet hoztam mostegy aprócska változtatással. 

Mivel ez a kalács "kétszínű" a tésztát dagasztás után megfelezem, hozzáadom 4 teáskanál keserű kakaó és 12 teáskanál víz keverékét. Még 5 percig dagasztom a géppel, majd a szokásos módon, kelesztem és formázom. 

Minden egyéb hozzávalót és elkészítési részletet megtaláltok az eredeti posztban. 









 

2021. augusztus 6., péntek

Fánk

A fánk mindenhogy finom, töltve vagy töltetlenül, cukorral vagy lekvárral, bárhogy. Nagyon nehezen veszem rá magam, pedig nem egy ördöngösség elkészíteni és mindenki imádja. Mint mindenből, nálunk ebből is ipari mennyiség készül minden alkalommal.





Hozzávalók:
850 g liszt
200 g cukor
500 ml langyos tej
100 g olvasztott vaj, de csak langyos
4 tojássárgája (a fehérje megy a fagyasztóba és lesz belőle kókuszos csiga)
2 tasak porélesztő
4 teáskanál rumaroma
1 narancs reszelt héja 

A hozzávalókat az olvasztott vaj kivételével a dagasztógép üstjébe pakolom és kb 5 percig dagasztom, ekkor kanalanként hozzáadom a vajat és hagyom tovább dolgozni a gépet még vagy 10 percig. Az elkészült tészta elég lágy, nem is nagyon piszkálom, csak fóliát teszek az üst tetejére és félreteszem míg duplájára kel, ez a konyha hőmérsékletétől függően eltérő időt vesz igénybe.

Amikor megkelt a tészta, erősen lisztezett felületre borítom, annyit "gyúrok" rajta, hogy el tudjam nyújtani, kb 1,5-2 cm vastagra. Fánkszaggatóval kiszaggatom az első kört és letakarva pihenni hagyom 15 percig, a leesett részeket összegyúrom és félre teszem pihenni a következő nyújtásig.

Egy lábasba olajat melegítek, de nem túl forróra, a megkelt fánkok közepébe a hüvelykujjammal lyukat nyomok és lyukkal lefelé az olajba teszem. Aranyszínűre sütöm mindkét oldalát, lecsepegtetem az olajat és hűlni hagyom, mielőtt rászabadul a család. 

A töltöttek elkészítése annyiban más, hogy előre elkészítem a pudingot, amit a nagyérdemű megszavaz, a fánkok közepét pedig nem nyomkodom be, így sütésnél egy helyes gombóc lesz belőlük, amiket kihűlés után egy nyomózsák segítségével betöltök. 






 

2021. augusztus 4., szerda

Amerikai palacsinta

Több palacsinta rajongót is tartunk itthon, a kicsitől a nagyig és mindegy, hogy hagyományos Papa féle palacsinta vagy kovászos, vagy Anya kicsit más palacsintája, minden jöhet. Így nem maradhat ki a sorból az amerikai sem. Nálunk így készül a szokásos ipari mennyiség... 


6 tojás

120 g cukor

600 g joghurt

500 g liszt

300 ml tej

50 g olvasztott vaj

1 csomag sütőpor

csipet só


A sárgáját a cukorral és a sóval, robotgép segítségével kihabosítom, hozzáadom a joghurtot, az olvasztott vajat, és simára keverem. Ha ez megvan jöhet a sütőporral elkevert liszt és a tej felváltva, ezt is sima tésztává keverem, majd félre teszem egy picit.

A tojások fehérjét kemény habbá verem és óvatosan a már bekevert masszába forgatom és már állok is neki sütni.

Ha szükséges pici olajjal megkenem a serpenyőt, de nem feltétlen, mert most olyan serpenyőt sikerült kifogni, hogy ne igényli.

Kb 10 cm átmérőjű pacákat merek a felmelegített serpenyőbe és lassú tűzön mindkét oldalát aranybarnára sütöm. 

Bármivel tálalom, hamar nyoma vész.