2014. június 2., hétfő

Kenyér...

....igen kenyér, végre, végre, végre. Kenyér, olyan kenyér ami tényleg igazán, színre "szagra", állagra kenyér. 

Hogy miért vagyok ennyire oda? Mert életem első kenyere, persze a DNK után. 





A receptért a dicséret természetesen nem engem illet, hol vagyok Én még attól, hogy finom kenyérhez írjak receptet, örülök, ha az sikerül amit más, tőlem klasszisokkal okosabb s ügyesebb "pék"mesterek megalkottak már előttem. Nekem elég az is, ha hatalmas csámcsogást hallok és a kenyérnek csak a hűlt helyét találom. 





Nos a forrás, Babette és az ő Egyszerű fehér kenyere, köszönöm. Ez a recept tényleg annyira egyszerű, hogy minden kenyérsütésben kezdő meg tudja sütni gond nélkül. 

S mivel abszolút kezdő vagyok, nálam a rutinszerű bevásárlásnak, nem alaptartozéka a kenyérliszt, így csak sima mezei BL55 van otthon. Ez a kenyér is ebből a lisztből készült és most kövezzen meg aki úgy gondolja, hogy hatalmasat vétettem, de ez a kenyér úgy volt "tök fini" ahogy volt. 






Hozzávalók:
50 dkg sima liszt
2,5 dl víz 
2 dkg élesztő
csipet cukor
3 kávéskanál só
2 evőkanál olaj

Mivel szokásomhoz híven rendszeresen rohanok, ezt a receptet is itt ott félreolvastam és némi gyorsítás lett a végeredmény. 

A lisztet átszitáltam, az instrukcióknak megfelelően 10 dkg kivettem belőle, hozzá öntöttem 1 dl langyos vizet, tettem bele egy teáskanál cukrot, majd bele morzsoltam a 2 dkg élesztőt úgy ahogy volt (félreolvasás 1.). 




Egy óra elteltével mikor már szép hólyagos volt az élesztőm, hozzá kevertem a liszthez, jött még hozzá a só és az olaj. Alaposan összedolgoztam, nagyon szép kis tészta lett belőle. 
Az előírtaknak megfelelően letakarva félretettem kelni. Egy óra kelesztési idő, félidőben egy laza gyúrás, amit nálam követett a formázás és a sütőedénybe helyezés (félreolvasás 2.). Mikor mindezzel végeztem s tovább olvastam a receptet, miszerint az átgyúrás után még fél óra kelesztés, majd formázás, sütőedénybe helyezés és újabb 40 perc kelesztés, rádöbbentem, hogy hoztam a szokásos formámat. :D Sebaj, hagytam kicsi kenyeremet 70 percig kelni, ki is hízta a sütőedényt.

A sütőt 20 percig forrósítottam, egy tepsibe alulra vizet tettem, hogy gőz keletkezzen (ezt nem olvastam félre). 

Majd 40 percig sütöttem. 





2014. május 23., péntek

Epres tekercs

Epres tekercs hirtelen felindulásból, hogy ezt hogy értem, hát csak úgy, hogy szembejött velem egy tál csodaszép eper és nem tudtam ellenállni, így hirtelen felindulásból sütöttem egy piskótalapot 6 tojásból. Két doboz (össz 500g)  mascarponét összekevertem 3 evőkanál porcukorral, majd 3/4ét a kihűlt piskótára simítottam. Az 250g epret feldaraboltam, megcukroztam és egy picit hagytam szottyosodni, majd a kihagyott mascarponéval összekevertem és csíkokban az előző réteg krémre pakoltam. 

Következett a feltekerés és 2 óra pihenő a hűtőben. 

Tejszín felver, csillagcsöves zsákba tesz, cirkalmasan tetejére nyom és kicsit díszít cikkekre vágott eperrel. 

Jó étvágyat


2014. május 7., szerda

Foszlós kalács


A napokban kipróbáltam Limara fantasztikus, egyszerű, de annál nagyszerűbb foszlós kalács receptjét. Ugyan gyakorolni valóm még bőven akad, de azért a családnál most is sikert arattam, köszönöm. 






2014. április 20., vasárnap

Répatorta van? Van....

Ha húsvét, akkor nyuszi, ha nyuszi akkor répa, s így az idén hagytam magam meggyőzni a lánykáim által, hogy süssünk répa tortát. Íme:



Gyors netes nyomozást követően, Szepy répatortája lett a befutó, hangyányi változtatással. Mivel első alkalommal készült répatorta, és az "Anya Én ezt imádom, mert az oviban/isiben szokott lenni" mondat viszonylag gyakran elhangzik, majd kóstolás után jön az "Anya ez nem finom", vagy "Anya ennek fura íze van" mondat így sumákoló megoldásokhoz kellett folyamodni. A sárgarépa szembetűnő nyomainak eltüntetésére két evőkanál kakaót használtunk és mivel így egy kicsit sűrűbb lett a tészta a vártnál, kapott egy deci tejszínt. 

25 dkg cukor
4 egész tojás
3 dl olaj
40 dkg sárgarépa
30 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 késhegynyi szódabikarbóna
2 teáskanál fahéj
2 evőkanál keserű kakaó
1 dl tejszín

barack lekvár
2 tábla csokoládé
marcipán




A cukrot, a tojást és az olajat robotgéppel összekevertük, majd hozzáadtuk a reszelt sárgarépát, a sütőporos, szódabikarbónás, kakaós, fahéjas lisztet végül a tejszínt. 26 cm-es tortaformába sütőpapírt tettünk, előmelegített sütőben közepes lángon sütöttük 35-40 percig. Tűpróbával ellenőriztük. 

A kihűlt tortát kettévágtuk és vastagon megkentük házi baracklekvárral, majd 2 tábla tejcsokoládét egy pici vízzel felolvasztottunk és ezzel bevontuk a tortát. Díszítéshez marcipánt használtunk, a szorgos kezek csak úgy sodorták a répákat. 




2014. április 15., kedd

Sajtos rudacska




40 dkg trappista sajt,
50 dkg vaj,
1 kg liszt,
5 dkg élesztő,
1 teáskanál cukor, 
45 dkg tejföl,
6 teáskanál só,

1 tojás kenni,
ízlés szerinti mennyiségű reszelt sajt a tetejére,




A lisztet egy nagy tálba szórom, a közepébe öntöm a tejfölt (ne legyen jég hideg), belemorzsolom az élesztőt és megszórom egy teáskanál cukorral. 
A tetejére darabolom a puha vajat, ráborítom a reszelt sajtot és a 6 teáskanál sót, majd egy jó negyed órát állni hagyom.
Összegyúrom, nem baj, ha nem teljesen sima a tészta, lényeg, hogy jól összeálljon. Zacskóba húzom és egy éjszakára a hűtőbe teszem. 
Reggel, kb fél órával a sütés előtt a tésztát kiveszem a hűtőből, hogy kicsit langyosodjon.


A sütőt jól felforrósítom, a tepsit sütőpapírral kibélelem. A tésztát megfelezem és max 1 cm vastagra kinyújtom, megkenem a felvert tojással, megszórom reszelt sajttal és 10x1 cm rudacskákra vágom.  A tepsibe egymástól legalább 2 cm távolságra teszem, mert sülés közbe borulékonyak. 
Forró sütőbe pár perc alatt szép pirosra sütöm.
Nem csekély mennyiség lesz belőle, de fix, hogy az utolsó szemig elfogy. 


2014. április 10., csütörtök

Túrós máktorta


Tészta:
3 tojás,
25 dkg liszt,
10 dkg gyümölcscukor,
10 dkg vaj,
2 dl tej,
1 csomag sütőpor

A tojásokat szétválasztom, a sárgákat a cukorral és a margarinnal habosra keverem, a sütőporral elkevert lisztet a tejjel felváltva a cukrosa keverékhez adagolom. A tojások fehérjét habbá verem, majd óvatosan beleforgatom a masszába. Kivajazott lisztezett tortaformába öntöm és előmelegített sütőbe mérsékelt tűzön megsütöm.

Mákkrém:
35 dkg darált mák,
15 dkg gyümölcscukor (ízlés szerint lehet, több-kevesebb)
3,5 dl tej,
½ rúd vanília kikapargatott belseje,
1 citrom reszelt héja,
½ citrom facsart leve,

A mákkrém készítésének első lépése, a mákdarálás jó, öreg hagyományos tekerős mákdarálón. Következő lépésként tejet forralok cukorral és vaníliával, majd a felforrt tejbe belekanalazom a mákot, kicsit szikkasztom, majd ízesítem a citrom héjával és levével. A krémet teljesen ki kell hűteni.

Túrókrém:
50 dkg túró,
50 dkg mascarpone,     
20 dkg gyümölcs porcukor,
1,5 citrom leve és héja,

1 marék mazsola
2 csomag zselatin fix

A túrót, bármilyen puha is, sűrű szövésű leves szűrőn egy kanál segítségével áttöröm, majd hozzá keverem az egyik mascarponét és a porcukrot. Mikor már sima hozzákeverem a másik mascarponét, a citromhéjat és levet. Rövid időre hűtőbe teszem.

A kihűlt tésztát, tálra teszem és a torta karikát köré pattintom, a mákkrém 2/3át a tésztára kenek, megszórom mazsolával.
A túrókrémet is kettéveszem, 1/3át, a mákkrém 1/3val és egy csomag zselatin fixel, habverő segítségével összekeverem, a mazsola réteg tetejére kenem, és a hűtőbe teszem dermedni.
A túrókrém másik felébe szintén teszek egy csomag zselatin fixet, habverővel beledolgozom és a már enyhén dermedt túrós mákkrém tetejére simítom, nagyon egyenletesen dolgozom, mert ez már a torta „arca". A tortát egy egész éjszakára hűtőbe teszem.

Díszítés:
3 dl Hulala tejszín (mű, de valamilyen rejtélyes oknál fogva a gyerekem ezt szereti)

A tejszínt „beton"kemény habbá verem, a tortát óvatosan körbe vágom, a karikát lepattintom, és a tejszínnel bevonom az oldalát. A maradék tejszínt csillagcsöves nyomózsákba töltöm és a torta szélét hab rózsákkal díszítem.



2014. április 5., szombat

Isler, vagy valami hasonló

Imádjuk az islert, vagy bármit ami hasonlít rá. Lényeg, hogy finom puha tésztája legyen, kellemesen pikáns gyümölcs lekvárral legyen töltve és vastag étcsokoládé máz borítsa. 

Hmmmmm....

Mivel ezek a szempontok hajtottak isler ügyileg, így nem törekedtem rá, hogy a klasszikus receptet használjuk itthon. 


Sok recept kipróbálása után Boldog Kukta Krumplis linzere lett a befutó recept alap, s csak icipicit machináltam rajta.

Tölteni "vegyített" gyümölcslekvárt használtam. Szándékosan nem vegyes gyümölcsöt írtam, mert mikor kisültek a kis korongok feltettem a nagy kérdést: 
- Lányok milyen lekvár kerüljön a sütibe?
- Epeeeeeeeeeeeeer!
- Baraaaaaaaaaaaack!
- neeeeeeem valami mááááááááááás! 
Na remek, éljen az egységes vélemény, így fogtam a botmixert és a hozzátartozó edényt, bele tettem 2 evőkanál, eper, barack és meggy lekvárt, majd adtam nekik és már vittem is kóstolni.
- Anya pont ilyenre gondoltam!
- Én is!
Na remek, mert Én is. 


Tehát akkor a hozzávalók a Mi islerünkhöz:

40 dkg liszt
25 dkg hajába főtt burgonya
10 dkg porcukor
dkg vaníliás cukor
15 dkg sertészsír 
1 kk. szódabikarbóna
1 csipet só

2 evőkanál eper, barack és meggy lekvár

sok sok csoki, minimum 3 tábla, de persze ez ízlés dolga

A burgonyát megfőzöm, még forrón megpucolom, összetöröm és hozzáadom a zsírt, a porcukrot, a vaníliás cukrot, majd a liszttel elkevert szódabikarbónát és sót. Ha a tészta összeállt, pár órára hűtőbe teszem, van, hogy egy egész egy éjszakára, s van, hogy megfelezem a tésztát és lefagyasztom sietősebb időkre. 

A jól kihűlt tésztát maximum fél centi vastagra nyújtom, kb 5 cm-es köröket szúrok ki belőle, sütőpapírral bélelt tepsire rakom és jó forró sütőben szép halványra sütöm. 
Rácsra szedem kihűlni, majd jöhet a lekvárturmix, egy korong, egy teáskanál lekvár, még egy korong. 
Ha kész a töltés, fél órát várok és már olvasztom is a csokoládét, mert olyan gyorsan megszívja magát a tészta lekvárral, hogy már lehet is mártogatni. Amint a máz megdermedt, már ehető is, puha, finom és gyorsan fogy. 






2014. március 29., szombat

Hájas leveles tészta

Imádom, imádom, imádom. Őrületes nagy kedvencem a finom, házi hájas leveles tészta. Azért is nagy kedvencem, mert az alaptészta elkészítése után, ízlés szerint tölthető, jó féle házi lekvárok bármelyikével, lényeg hogy jó sűrű lekvár legyen, gesztenye krémmel, finom forrázott mák, vagy dió töltelékkel (mi a bejgli tölteléket készítünk hozzá), egyszóval bármivel amit szeretünk. 

Így az újra kezdés kellős közepén pont, jó, hogy kéznél volt az a néhány fotó, melyeket még tavaly nyáron készítettem Anyukám mesés alkotásairól, mert hát ennek a finomságnak Ő a nagymestere.



1 kg finom liszt,
40 dkg tisztított, darált háj,
4 evő kanál tejföl,
2 egész tojás,
1,5 dl fehér bor (helyette esetleg 2 evő kanál ecet),
1 csapott kávéskanál só, ugyanannyi cukor,
szódavíz.





A tészta hozzávalóit, a háj kivételével egy nagy tálba szórjuk és egy könnyen gyúrható tésztát készítünk, melyet kb fél órára félre teszünk pihenni.

Ez idő alatt a hájról eltávolítjuk a hártyákat, majd ledaráljuk.

A fél óra elteltével kinyújtjuk a tésztát, egy rétegben belekenjük a hájat, háromrét behajtjuk oldalról és „szemből” is. Fél órát leborítva pihentetjük a deszkán, majd újra hajtogatjuk s ezt háromszor ismételjük.

A tészta készen áll a további felhasználásra.










2014. március 28., péntek

Kifli nálunk, avagy a blognyitó poszt

Kedves, kedves, kedves Olvasóm! 

Eljött a nagy nap mikor végleg új helyre költözött a Nagymamám konyhája.

Először is szeretném megköszönni az eddig kapott sok sok szeretetet és kedves visszajelzést, melyek mindig nagy örömet szereznek és új lendületet adnak. 

Több mint 4 évet töltöttünk el a régi helyen Én és a Nagyikonyha, melyet nem szándékozom megszüntetni, de frissülni többé nem fog, ahogy már jó ideje nem is tette. Ennek több oka is volt, de ezek már vesszenek a feledés homályába.  

Bízom benne, hogy a költözés nem veszi el senkinek sem a kedvét a Nagymama konyhájától, mely a mai nappal egy sokkal szebb, jobb és reményeim szerint követhetőbb formát öltött. Sok még a tennivaló itt az új helyen, igyekeztem a receptek java részét áthozni, mindent a helyére tenni, de ha bárhol bárki bármit felfedez, kérem tiszteljen meg azzal, hogy az "orromra koppint" és egy hozzászólással ezt tudtomra adja. 

Előre is köszönöm a bizalmat, szeressétek ugyanannyira ezt az oldalt is mint a régit.




24 darabhoz

600 g finom liszt
500 g rétes liszt
2 dl tejszín (nem növényes, hanem tehenes)
5 dl tej
2 evőkanál cukor
1 evőkanál só
60 g élesztő (Én a régifajta sárga papírosra esküszöm)
80 g olvasztott vaj

A kétféle lisztet és a sót egy nagy tálba szitálom és elvegyítem, a közepébe mélyedést csinálok és beleteszem a cukrot. A tejet meglangyosítom és a felét a liszt közepébe öntöm, a cukorral óvatosan elkeverem és belemorzsolom az élesztőt, a körülötte lévő liszttel vékonyan beborítom (nem kötelező, egy tiszta ruhával is le lehet takarni az egész tálat), és félre teszem 10-15 percre.
Ha az élesztő szépen felhólyagosodott a liszt közepén, hozzá öntöm a maradék tejet és a langyos, olvasztott vajat. A tésztát jól összegyúrom, és egészen addig dagasztom, míg a kezemről és a tál oldaláról szépen le nem jön, nem teszek hozzá plusz lisztet…..hanem további 5-7 percig dagasztom, s mivel nincs gépem, marad a kicsi kezem. Ha végeztem a dagasztással, kiemelem a tésztát a tálból, a tálat meghintem liszttel, s mehet vissza a tészta, melynek a tetejét szintén meghintem egy kevés liszttel. Letakarom, és egy órát kelesztem.




Egy óra elteltével lisztezett deszkára borítom, 6 felé vágom és minden adagot határozott mozdulatokkal jól átgyúrok, majd az előzőekhez hasonlóan lisztezem a tálat, letakarom és még fél órára félreteszem pihenni.
Ha letelt a fél óra, egy lapos tepsibe sütőpapírt teszek. A cipókat egymás után a dagasztás sorrendjében (egyéni hóbort) kezdem kinyújtani kb fél centi vékonyra, 4 egyenlő cikkre vágom, kicsit még nyújtok rajta hosszanti irányba és a szélesebbik felétől feltekerem, se nem szorosan, se nem lazán. Kiflit formálok, és már mehet is a sütőpapíros tepsibe. Lekenem tejjel és 30-35 percre félreteszem. A másik 5 cipóval is így járok el, ha letelt az első tepsi kelesztési ideje, begyújtom a sütőt, amivel adok még 15 percet a kifliknek, hogy hízzanak. Ha már forró a sütő, a kifliket jól lepermetezem hideg vízzel és sütőbe teszem kb 15 percre (szerintem ez sütő függő). Nem tudom ki hogy, de Én még a forró sütőbe is permetezek egy kis vizet a jó páratartalom kedvéért.
A kisült kifliket, rácsra teszem, majd ha kihűlt, egy tiszta konyharuhával bélelt tálba, később érdemes tállal együtt zacskóba húzni, hogy ne száradjon ki.

Érdemes kivárni a hosszú kelesztési időt, mert a kiflik nagyon finomak lesznek. Többnyire vasárnap sütjük otthon a kiflit, de szerdán még finom puha, már ha marad belőle. 

2014. március 7., péntek

Duplán sütött almatorta Hófehérkés beütéssel

Kiindulási pont a Mese almás és, ha már mese és alma... akkor Hófehérke. Kriszti és Timi utasításainak megfelelően, az alma „vamiliás" és nincs benne mazsola.

Vagyis, megpucoltunk egy kiló almát, nagyobb kockákra vágtuk és egy zománcos lábosba öntöttük 5 dkg vajjal, 10 dkg gyümölcscukorral és egy teás kanál vanília aromával és mivel utálok dinsztelni, fedőt rá és be a forró sütőbe kb 20 percre, amíg az alma jól át nem puhul. Ha túl sok leve marad egy kicsit fedő nélkül is visszateszem, de már csak az elzárt sütőbe.

A tésztához összegyúrtunk, 40 dkg lisztet, 1/2 csomag sütőport, egy csipet sót, 15 dkg cukrot, 1 egész tojást, 12 dkg zsírt és 1dl tejfölt.

A tésztát megfeleztük az egyik felével kibéleltük a piteformát, rásimogattuk a kihűlt sültalmát és beborítottuk a tészta másik felével. A maradék tésztával a lányok Hófehérkéset játszottak és kidíszítették a torta tetejét.

Íme, a végeredmény:




Rizskoch






24 dkg rizs,
1 l tej,
2 dl víz,
1 csipet só,
15 dkg cukor,
1 nagy citrom reszelt héja,
5 ml vanília aroma,
10 dkg mazsola,
5 db tojás,
5 dkg vaj 



A tepsi kikenéséhez vaj és zsemlemorzsa,

A tejhez hozzáadom a vizet, a cukor felét, a sót, és a rizst, felforralom és lefedve félreteszem, hogy kihűljön. A tisztított mazsolát a rizsre szórom, időnként óvatosan összerázom, hogy ne álljon nagyon egybe.

A tojásokat szétválasztom, a sárgákat kikeverem a vajjal és óvatosan a már kihűlt rizshez keverem.

Mielőtt a tojások fehérjét és a maradék cukrot habbá verem, kivajazom a tepsit, vastagon kiszórom zsemlemorzsával.

A kihűlt rizshez, hozzáadom a vanília aromát és apránként óvatosan a tojáshabot, tepsibe öntöm és nem túl, forró sütőben kb 30-35 percig sütöm.

Narancsos, forralt boros golyó (kb 100db)




50 dkg darált mézes sütemény, ami karácsonyról megmaradt,

25 dkg darált háztartási keksz,
25 dkg margarin,
1,5 dl félédes vörösbor,
1,5 dl víz,
1 csomag Kotányi puncs fűszer keverék,
1 evőkanál gyümölcscukor,
2 narancs reszelt héja és leve,
1 citrom reszelt héja és leve,
2 csapott evőkanál keserű kakaó,
3 teáskanál őrölt fahéj,
½ teáskanál őrölt gyömbér,
½ teáskanál őrölt szegfűszeg,


2 evőkanál rumaroma,

2 teáskanál vanília aroma,



Máz:

40 dkg ét tortabevonó, 

Kandírozott narancshéj,







A vörösbort és a vizet a puncs keverékkel, a cukorral és az egyik narancs reszelt héjával és levével felfőzzük, majd kihűtjük.

A száraz részeket, a darált mézes süteményt, a kekszet, a kakaót és az őrölt fűszereket elvegyítjük, beletesszük a puha margarint, amivel elmorzsoljuk. Utolsó lépésként bele reszeljük a citrom és a második narancs héját, belefacsarjuk a levüket és hozzáadunk minden folyékony alkotórészt. Összegyúrjuk, ha kell pici kekszdarát vagy folyadékot(víz) igényel adhatunk hozzá, hogy jól összeálljon.

Takarjuk le és tegyük hűtőszekrénybe kb. 1 éjszakára.

Másnap a jó hideg masszát teáskanállal dió nagyságúra daraboljuk, és egy kicsit meggömbölygetjük.

A mázhoz a csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk egy olyan tálba, melybe mártogatni fogjuk a golyókat. A csokoládé ne legyen nagyon forró, különben a golyók azonnal olvadni kezdenek. Egyesével mártogassuk meg, csepegtessük le egy kicsit és rácsra vagy tálcára téve hagyjuk megszilárdulni (ha rácsot használunk könnyebb lesz száradás után felszedni). Mielőtt teljesen megkötne minden darab tetejére egy-egy pici kandírozott narancshéjat tegyünk és irány a hűtő.

Ha megkötött a csoki, színes mini muffin papírokba pakolászva tálaljuk.

Sokáig eláll, mert nincs ami megsavanyodjon benne.

Sós perec




50 dkg liszt,
25 dkg hideg zsír 
2-2,5 dl tejföl,
30 dkg reszelt sajt,
2 csomag sütőpor,
2 teáskanál só,


1 evőkanál só,

4 evőkanál liszt,

vízzel


A lisztet elkeverjük a sóval és a sütőporral, elmorzsoljuk benne a finomra reszelt sajtot, majd a zsírt. Hozzá adjuk a tejfölt és jól összedolgozzuk. Ceruzavastagságúra hurkákat sodrunk belőle, perec formájúra csavarjuk és egy kikent tepsibe pakoljuk, tojással megkenjük.

A sót, a liszttel elkeverjük és annyi vizet adunk hozzá, hogy palacsinta tészta állagú legyen.

A sütőt jól előmelegítjük, és már sütünk is.

A sütés utolsó előtti pillanatában a pereceket megkenjük vékonyan a sómázzal és épp annyi időre visszadobjuk sülni, hogy a máz egy picit megszilárduljon.