Imádom, imádom, imádom. Őrületes nagy kedvencem a finom, házi hájas leveles tészta. Azért is nagy kedvencem, mert az alaptészta elkészítése után, ízlés szerint tölthető, jó féle házi lekvárok bármelyikével, lényeg hogy jó sűrű lekvár legyen, gesztenye krémmel, finom forrázott mák, vagy dió töltelékkel (mi a bejgli tölteléket készítünk hozzá), egyszóval bármivel amit szeretünk.
Így az újra kezdés kellős közepén pont, jó, hogy kéznél volt az a néhány fotó, melyeket még tavaly nyáron készítettem Anyukám mesés alkotásairól, mert hát ennek a finomságnak Ő a nagymestere.
1 kg finom liszt,
40 dkg tisztított, darált háj,
4 evő kanál tejföl,
2 egész tojás,
1,5 dl fehér bor (helyette esetleg 2 evő kanál ecet),
1 csapott kávéskanál só, ugyanannyi cukor,
szódavíz.
A tészta hozzávalóit, a háj kivételével egy nagy tálba
szórjuk és egy könnyen gyúrható tésztát készítünk, melyet kb fél órára félre
teszünk pihenni.
Ez idő alatt a hájról eltávolítjuk a hártyákat, majd
ledaráljuk.
A fél óra elteltével kinyújtjuk a tésztát, egy rétegben
belekenjük a hájat, háromrét behajtjuk oldalról és „szemből” is. Fél órát
leborítva pihentetjük a deszkán, majd újra hajtogatjuk s ezt háromszor ismételjük.
A tészta készen áll a további felhasználásra.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése