Kedves, kedves, kedves Olvasóm!
Eljött a nagy nap mikor végleg új helyre költözött a Nagymamám konyhája.
Először is szeretném megköszönni az eddig kapott sok sok szeretetet és kedves visszajelzést, melyek mindig nagy örömet szereznek és új lendületet adnak.
Több mint 4 évet töltöttünk el a régi helyen Én és a Nagyikonyha, melyet nem szándékozom megszüntetni, de frissülni többé nem fog, ahogy már jó ideje nem is tette. Ennek több oka is volt, de ezek már vesszenek a feledés homályába.
Bízom benne, hogy a költözés nem veszi el senkinek sem a kedvét a Nagymama konyhájától, mely a mai nappal egy sokkal szebb, jobb és reményeim szerint követhetőbb formát öltött. Sok még a tennivaló itt az új helyen, igyekeztem a receptek java részét áthozni, mindent a helyére tenni, de ha bárhol bárki bármit felfedez, kérem tiszteljen meg azzal, hogy az "orromra koppint" és egy hozzászólással ezt tudtomra adja.
Előre is köszönöm a bizalmat, szeressétek ugyanannyira ezt az oldalt is mint a régit.
24 darabhoz
600 g finom liszt
500 g rétes liszt
2 dl tejszín (nem növényes, hanem tehenes)
5 dl tej
2 evőkanál cukor
1 evőkanál só
60 g élesztő (Én a régifajta sárga papírosra esküszöm)
80 g olvasztott vaj
A kétféle lisztet és a sót egy nagy tálba szitálom és
elvegyítem, a közepébe mélyedést csinálok és beleteszem a cukrot. A tejet
meglangyosítom és a felét a liszt közepébe öntöm, a cukorral óvatosan elkeverem
és belemorzsolom az élesztőt, a körülötte lévő liszttel vékonyan beborítom (nem
kötelező, egy tiszta ruhával is le lehet takarni az egész tálat), és félre
teszem 10-15 percre.
Ha az élesztő szépen felhólyagosodott a liszt közepén, hozzá
öntöm a maradék tejet és a langyos, olvasztott vajat. A tésztát jól összegyúrom,
és egészen addig dagasztom, míg a kezemről és a tál oldaláról szépen le nem
jön, nem teszek hozzá plusz lisztet…..hanem további 5-7 percig dagasztom, s
mivel nincs gépem, marad a kicsi kezem. Ha végeztem a dagasztással, kiemelem a
tésztát a tálból, a tálat meghintem liszttel, s mehet vissza a tészta, melynek
a tetejét szintén meghintem egy kevés liszttel. Letakarom, és egy órát
kelesztem.
Egy óra elteltével lisztezett deszkára borítom, 6 felé vágom
és minden adagot határozott mozdulatokkal jól átgyúrok, majd az előzőekhez
hasonlóan lisztezem a tálat, letakarom és még fél órára félreteszem pihenni.
Ha letelt a fél óra, egy lapos tepsibe sütőpapírt teszek. A
cipókat egymás után a dagasztás sorrendjében (egyéni hóbort) kezdem kinyújtani
kb fél centi vékonyra, 4 egyenlő cikkre vágom, kicsit még nyújtok rajta
hosszanti irányba és a szélesebbik felétől feltekerem, se nem szorosan, se nem
lazán. Kiflit formálok, és már mehet is a sütőpapíros tepsibe. Lekenem tejjel
és 30-35 percre félreteszem. A másik 5 cipóval is így járok el, ha letelt az
első tepsi kelesztési ideje, begyújtom a sütőt, amivel adok még 15 percet a
kifliknek, hogy hízzanak. Ha már forró a sütő, a kifliket jól lepermetezem
hideg vízzel és sütőbe teszem kb 15 percre (szerintem ez sütő függő). Nem tudom
ki hogy, de Én még a forró sütőbe is permetezek egy kis vizet a jó páratartalom
kedvéért.
A kisült kifliket, rácsra teszem, majd ha kihűlt, egy tiszta
konyharuhával bélelt tálba, később érdemes tállal együtt zacskóba húzni, hogy
ne száradjon ki.
Érdemes kivárni a hosszú kelesztési időt, mert a kiflik
nagyon finomak lesznek. Többnyire vasárnap sütjük otthon a kiflit, de szerdán
még finom puha, már ha marad belőle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése