2014. április 5., szombat

Isler, vagy valami hasonló

Imádjuk az islert, vagy bármit ami hasonlít rá. Lényeg, hogy finom puha tésztája legyen, kellemesen pikáns gyümölcs lekvárral legyen töltve és vastag étcsokoládé máz borítsa. 

Hmmmmm....

Mivel ezek a szempontok hajtottak isler ügyileg, így nem törekedtem rá, hogy a klasszikus receptet használjuk itthon. 


Sok recept kipróbálása után Boldog Kukta Krumplis linzere lett a befutó recept alap, s csak icipicit machináltam rajta.

Tölteni "vegyített" gyümölcslekvárt használtam. Szándékosan nem vegyes gyümölcsöt írtam, mert mikor kisültek a kis korongok feltettem a nagy kérdést: 
- Lányok milyen lekvár kerüljön a sütibe?
- Epeeeeeeeeeeeeer!
- Baraaaaaaaaaaaack!
- neeeeeeem valami mááááááááááás! 
Na remek, éljen az egységes vélemény, így fogtam a botmixert és a hozzátartozó edényt, bele tettem 2 evőkanál, eper, barack és meggy lekvárt, majd adtam nekik és már vittem is kóstolni.
- Anya pont ilyenre gondoltam!
- Én is!
Na remek, mert Én is. 


Tehát akkor a hozzávalók a Mi islerünkhöz:

40 dkg liszt
25 dkg hajába főtt burgonya
10 dkg porcukor
dkg vaníliás cukor
15 dkg sertészsír 
1 kk. szódabikarbóna
1 csipet só

2 evőkanál eper, barack és meggy lekvár

sok sok csoki, minimum 3 tábla, de persze ez ízlés dolga

A burgonyát megfőzöm, még forrón megpucolom, összetöröm és hozzáadom a zsírt, a porcukrot, a vaníliás cukrot, majd a liszttel elkevert szódabikarbónát és sót. Ha a tészta összeállt, pár órára hűtőbe teszem, van, hogy egy egész egy éjszakára, s van, hogy megfelezem a tésztát és lefagyasztom sietősebb időkre. 

A jól kihűlt tésztát maximum fél centi vastagra nyújtom, kb 5 cm-es köröket szúrok ki belőle, sütőpapírral bélelt tepsire rakom és jó forró sütőben szép halványra sütöm. 
Rácsra szedem kihűlni, majd jöhet a lekvárturmix, egy korong, egy teáskanál lekvár, még egy korong. 
Ha kész a töltés, fél órát várok és már olvasztom is a csokoládét, mert olyan gyorsan megszívja magát a tészta lekvárral, hogy már lehet is mártogatni. Amint a máz megdermedt, már ehető is, puha, finom és gyorsan fogy. 






2014. március 29., szombat

Hájas leveles tészta

Imádom, imádom, imádom. Őrületes nagy kedvencem a finom, házi hájas leveles tészta. Azért is nagy kedvencem, mert az alaptészta elkészítése után, ízlés szerint tölthető, jó féle házi lekvárok bármelyikével, lényeg hogy jó sűrű lekvár legyen, gesztenye krémmel, finom forrázott mák, vagy dió töltelékkel (mi a bejgli tölteléket készítünk hozzá), egyszóval bármivel amit szeretünk. 

Így az újra kezdés kellős közepén pont, jó, hogy kéznél volt az a néhány fotó, melyeket még tavaly nyáron készítettem Anyukám mesés alkotásairól, mert hát ennek a finomságnak Ő a nagymestere.



1 kg finom liszt,
40 dkg tisztított, darált háj,
4 evő kanál tejföl,
2 egész tojás,
1,5 dl fehér bor (helyette esetleg 2 evő kanál ecet),
1 csapott kávéskanál só, ugyanannyi cukor,
szódavíz.





A tészta hozzávalóit, a háj kivételével egy nagy tálba szórjuk és egy könnyen gyúrható tésztát készítünk, melyet kb fél órára félre teszünk pihenni.

Ez idő alatt a hájról eltávolítjuk a hártyákat, majd ledaráljuk.

A fél óra elteltével kinyújtjuk a tésztát, egy rétegben belekenjük a hájat, háromrét behajtjuk oldalról és „szemből” is. Fél órát leborítva pihentetjük a deszkán, majd újra hajtogatjuk s ezt háromszor ismételjük.

A tészta készen áll a további felhasználásra.










2014. március 28., péntek

Kifli nálunk, avagy a blognyitó poszt

Kedves, kedves, kedves Olvasóm! 

Eljött a nagy nap mikor végleg új helyre költözött a Nagymamám konyhája.

Először is szeretném megköszönni az eddig kapott sok sok szeretetet és kedves visszajelzést, melyek mindig nagy örömet szereznek és új lendületet adnak. 

Több mint 4 évet töltöttünk el a régi helyen Én és a Nagyikonyha, melyet nem szándékozom megszüntetni, de frissülni többé nem fog, ahogy már jó ideje nem is tette. Ennek több oka is volt, de ezek már vesszenek a feledés homályába.  

Bízom benne, hogy a költözés nem veszi el senkinek sem a kedvét a Nagymama konyhájától, mely a mai nappal egy sokkal szebb, jobb és reményeim szerint követhetőbb formát öltött. Sok még a tennivaló itt az új helyen, igyekeztem a receptek java részét áthozni, mindent a helyére tenni, de ha bárhol bárki bármit felfedez, kérem tiszteljen meg azzal, hogy az "orromra koppint" és egy hozzászólással ezt tudtomra adja. 

Előre is köszönöm a bizalmat, szeressétek ugyanannyira ezt az oldalt is mint a régit.




24 darabhoz

600 g finom liszt
500 g rétes liszt
2 dl tejszín (nem növényes, hanem tehenes)
5 dl tej
2 evőkanál cukor
1 evőkanál só
60 g élesztő (Én a régifajta sárga papírosra esküszöm)
80 g olvasztott vaj

A kétféle lisztet és a sót egy nagy tálba szitálom és elvegyítem, a közepébe mélyedést csinálok és beleteszem a cukrot. A tejet meglangyosítom és a felét a liszt közepébe öntöm, a cukorral óvatosan elkeverem és belemorzsolom az élesztőt, a körülötte lévő liszttel vékonyan beborítom (nem kötelező, egy tiszta ruhával is le lehet takarni az egész tálat), és félre teszem 10-15 percre.
Ha az élesztő szépen felhólyagosodott a liszt közepén, hozzá öntöm a maradék tejet és a langyos, olvasztott vajat. A tésztát jól összegyúrom, és egészen addig dagasztom, míg a kezemről és a tál oldaláról szépen le nem jön, nem teszek hozzá plusz lisztet…..hanem további 5-7 percig dagasztom, s mivel nincs gépem, marad a kicsi kezem. Ha végeztem a dagasztással, kiemelem a tésztát a tálból, a tálat meghintem liszttel, s mehet vissza a tészta, melynek a tetejét szintén meghintem egy kevés liszttel. Letakarom, és egy órát kelesztem.




Egy óra elteltével lisztezett deszkára borítom, 6 felé vágom és minden adagot határozott mozdulatokkal jól átgyúrok, majd az előzőekhez hasonlóan lisztezem a tálat, letakarom és még fél órára félreteszem pihenni.
Ha letelt a fél óra, egy lapos tepsibe sütőpapírt teszek. A cipókat egymás után a dagasztás sorrendjében (egyéni hóbort) kezdem kinyújtani kb fél centi vékonyra, 4 egyenlő cikkre vágom, kicsit még nyújtok rajta hosszanti irányba és a szélesebbik felétől feltekerem, se nem szorosan, se nem lazán. Kiflit formálok, és már mehet is a sütőpapíros tepsibe. Lekenem tejjel és 30-35 percre félreteszem. A másik 5 cipóval is így járok el, ha letelt az első tepsi kelesztési ideje, begyújtom a sütőt, amivel adok még 15 percet a kifliknek, hogy hízzanak. Ha már forró a sütő, a kifliket jól lepermetezem hideg vízzel és sütőbe teszem kb 15 percre (szerintem ez sütő függő). Nem tudom ki hogy, de Én még a forró sütőbe is permetezek egy kis vizet a jó páratartalom kedvéért.
A kisült kifliket, rácsra teszem, majd ha kihűlt, egy tiszta konyharuhával bélelt tálba, később érdemes tállal együtt zacskóba húzni, hogy ne száradjon ki.

Érdemes kivárni a hosszú kelesztési időt, mert a kiflik nagyon finomak lesznek. Többnyire vasárnap sütjük otthon a kiflit, de szerdán még finom puha, már ha marad belőle. 

2014. március 7., péntek

Duplán sütött almatorta Hófehérkés beütéssel

Kiindulási pont a Mese almás és, ha már mese és alma... akkor Hófehérke. Kriszti és Timi utasításainak megfelelően, az alma „vamiliás" és nincs benne mazsola.

Vagyis, megpucoltunk egy kiló almát, nagyobb kockákra vágtuk és egy zománcos lábosba öntöttük 5 dkg vajjal, 10 dkg gyümölcscukorral és egy teás kanál vanília aromával és mivel utálok dinsztelni, fedőt rá és be a forró sütőbe kb 20 percre, amíg az alma jól át nem puhul. Ha túl sok leve marad egy kicsit fedő nélkül is visszateszem, de már csak az elzárt sütőbe.

A tésztához összegyúrtunk, 40 dkg lisztet, 1/2 csomag sütőport, egy csipet sót, 15 dkg cukrot, 1 egész tojást, 12 dkg zsírt és 1dl tejfölt.

A tésztát megfeleztük az egyik felével kibéleltük a piteformát, rásimogattuk a kihűlt sültalmát és beborítottuk a tészta másik felével. A maradék tésztával a lányok Hófehérkéset játszottak és kidíszítették a torta tetejét.

Íme, a végeredmény:




Rizskoch






24 dkg rizs,
1 l tej,
2 dl víz,
1 csipet só,
15 dkg cukor,
1 nagy citrom reszelt héja,
5 ml vanília aroma,
10 dkg mazsola,
5 db tojás,
5 dkg vaj 



A tepsi kikenéséhez vaj és zsemlemorzsa,

A tejhez hozzáadom a vizet, a cukor felét, a sót, és a rizst, felforralom és lefedve félreteszem, hogy kihűljön. A tisztított mazsolát a rizsre szórom, időnként óvatosan összerázom, hogy ne álljon nagyon egybe.

A tojásokat szétválasztom, a sárgákat kikeverem a vajjal és óvatosan a már kihűlt rizshez keverem.

Mielőtt a tojások fehérjét és a maradék cukrot habbá verem, kivajazom a tepsit, vastagon kiszórom zsemlemorzsával.

A kihűlt rizshez, hozzáadom a vanília aromát és apránként óvatosan a tojáshabot, tepsibe öntöm és nem túl, forró sütőben kb 30-35 percig sütöm.

Narancsos, forralt boros golyó (kb 100db)




50 dkg darált mézes sütemény, ami karácsonyról megmaradt,

25 dkg darált háztartási keksz,
25 dkg margarin,
1,5 dl félédes vörösbor,
1,5 dl víz,
1 csomag Kotányi puncs fűszer keverék,
1 evőkanál gyümölcscukor,
2 narancs reszelt héja és leve,
1 citrom reszelt héja és leve,
2 csapott evőkanál keserű kakaó,
3 teáskanál őrölt fahéj,
½ teáskanál őrölt gyömbér,
½ teáskanál őrölt szegfűszeg,


2 evőkanál rumaroma,

2 teáskanál vanília aroma,



Máz:

40 dkg ét tortabevonó, 

Kandírozott narancshéj,







A vörösbort és a vizet a puncs keverékkel, a cukorral és az egyik narancs reszelt héjával és levével felfőzzük, majd kihűtjük.

A száraz részeket, a darált mézes süteményt, a kekszet, a kakaót és az őrölt fűszereket elvegyítjük, beletesszük a puha margarint, amivel elmorzsoljuk. Utolsó lépésként bele reszeljük a citrom és a második narancs héját, belefacsarjuk a levüket és hozzáadunk minden folyékony alkotórészt. Összegyúrjuk, ha kell pici kekszdarát vagy folyadékot(víz) igényel adhatunk hozzá, hogy jól összeálljon.

Takarjuk le és tegyük hűtőszekrénybe kb. 1 éjszakára.

Másnap a jó hideg masszát teáskanállal dió nagyságúra daraboljuk, és egy kicsit meggömbölygetjük.

A mázhoz a csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk egy olyan tálba, melybe mártogatni fogjuk a golyókat. A csokoládé ne legyen nagyon forró, különben a golyók azonnal olvadni kezdenek. Egyesével mártogassuk meg, csepegtessük le egy kicsit és rácsra vagy tálcára téve hagyjuk megszilárdulni (ha rácsot használunk könnyebb lesz száradás után felszedni). Mielőtt teljesen megkötne minden darab tetejére egy-egy pici kandírozott narancshéjat tegyünk és irány a hűtő.

Ha megkötött a csoki, színes mini muffin papírokba pakolászva tálaljuk.

Sokáig eláll, mert nincs ami megsavanyodjon benne.

Sós perec




50 dkg liszt,
25 dkg hideg zsír 
2-2,5 dl tejföl,
30 dkg reszelt sajt,
2 csomag sütőpor,
2 teáskanál só,


1 evőkanál só,

4 evőkanál liszt,

vízzel


A lisztet elkeverjük a sóval és a sütőporral, elmorzsoljuk benne a finomra reszelt sajtot, majd a zsírt. Hozzá adjuk a tejfölt és jól összedolgozzuk. Ceruzavastagságúra hurkákat sodrunk belőle, perec formájúra csavarjuk és egy kikent tepsibe pakoljuk, tojással megkenjük.

A sót, a liszttel elkeverjük és annyi vizet adunk hozzá, hogy palacsinta tészta állagú legyen.

A sütőt jól előmelegítjük, és már sütünk is.

A sütés utolsó előtti pillanatában a pereceket megkenjük vékonyan a sómázzal és épp annyi időre visszadobjuk sülni, hogy a máz egy picit megszilárduljon.

Túrós kifli




Elkészítem a szokásos kelt tésztámat, de csak egy fél adagot, mivel ez a kifli csak frissen sütve finom igazán.

A töltelékhez összedolgozok:


50 dkg áttört túrót,
10 dkg cukor,
1 tojás,
3 dkg margarin,
5 dkg mazsola,
½ citrom reszelt héja és leve,



A tésztát kelesztés után kb 6mm vastagra nyújtom és kb 10x10 cm négyzetekre vágom, amiket még megfelezek, hogy helyes kis háromszögeket kapjak.
Minden háromszögre rakok egy kisebb halmocska túrót, majd szépen betekerem és kifli formára kanyarítom. Előmelegített, nem forró sütőben szép világosra sütöm s még melegen vastagon megszórom porcukorral.




Túrós béles





50 dkg liszt,
25 dkg margarin,
120 dkg cukor,
2 kanál tejföl,
3 tojássárgája,
1 csomag sütőpor, 
só,
kb 1,5 evőkanál búzadara,



1 kg túró,

20 dkg cukor,

3 egész tojás,

10 dkg mazsola,

1 citrom leve és reszelt héja,



A tészta hozzávalóit összegyúrom, majd megfelezem. Egy kb 35x35cm kikent kilisztezett tepsi alját kibélelem vele és megszórom búzadarával, hogy a túrós töltelék ne áztassa majd el.

A töltelékhez a túrót sűrű szűrőn áttöröm (pepecs, de megériJ ) hozzáadom a cukrot, a citrom levét és héját, a margarint, a mazsolát, a tojások sárgáját és végül a fehérjéből vert kemény habot is beleforgatom. Az egészet a tésztára simítom, a másik lappal beborítom és előmelegített, de nem forró sütőben készre sütöm.

Ha kihűlt, szeletelés előtt vastagon megszórom porcukorral.

2014. március 1., szombat

Mogyorókrémes csokis muffin





10 dkg puha margarin vagy vaj,
10 dkg cukor,
1 csomag vaníliás cukor,
2 egész tojás,
20 dkg finomliszt,
1/2 csomag sütőpor,
1,5 dl tej,
5 dkg étcsokoládé,
1 púpos evőkanál keserű kakaó,
só,

12 teáskanál mogyorókrém,


A margarint robotgéppel a legmagasabb fokozaton habosra keverem, majd hozzáadom a cukrot és a vaníliás cukrot és addig keverem, míg egyenletesen sűrű masszát nem kapok. Ekkor egyenként hozzákeverem a tojásokat (kb. 30 másodpercig), s végül belereszelem a csokoládét. Következő lépésként elvegyítem a lisztet, a sóval, a kakaóval és a sütőporral, majd a tejjel felváltva közepes fokozaton a masszához keverem.
A sütőformát kipapírozom, majd szétosztom a masszát, tetejére egy-egy kanál mogyorókrémet teszek és előmelegített, sütőbe kis lángon készre sütöm.


2014. január 10., péntek

Mágnás diós pite, ahogy nálunk készül




Tészta:
30 dkg liszt,
1 csomag sütőpor,
15 dkg margarin,
8 dkg porcukor,
2 csomag vaníliás cukor,
1 tojás,
1 nagy citrom reszelt héja és leve,

Krém:
20 dkg porcukor,
10 tojás,
50 dkg darált dió,
1 csomag vaníliás cukor,
1 üveg sűrű barack lekvár,

A hozzávalókat összegyúrjuk a tésztát egy  kb 35x35cmes kivajazott kilisztezett tepsibe nyújtjuk és a  sűrű barack lekvárral legalább fél centi vastagon megkenjük. 
A 10 tojás sárgáját addig keverjük a cukor felével, míg szinte teljesen kifehéredik. A tojás fehérjét kemény habbá verjü, beletesszük a cukor másik felét és fényes keméyn habot verünk belőle. 
A fehérje habba óvatosan beleforgatjuk a tojássárgájából kevert masszát, majd apródonként beleszórjuk a darált diót és óvatosan összeforgatjuk.
A diós masszát a lekvár tetejére simítjuk és nem túl forró sütőben készre sütjük. Tűpróbával érdemes ellenőrisni.

Mini Sajtos „pufin" 48 db





50 dkg vajas leveles tészta
20 dkg sajt (trappista)
10 dkg sajt (füstölt)
40 dkg tejszínes krémsajt (pl.: mascarpone)
4 tojás
2-2,5 dl tejszín
ízlés szerint só, bors

Először is szükség van egy 24db-os mini muffin sütőre. Ez a mennyiség dupla adagra elég.
A leveles tésztát megfelelő számú négyszögekre vágjuk, csücskösen kibéleljük vele a formát és hűvös helyre tesszük.
A krémhez a kétféle sajtot nagyon finomra reszeljük, habverővel a tejszínes krémsajtba dolgozzuk. A tojásokat kettéválasztjuk, fehérjét félre tesszük, a sárgákat a sajtkrémbe keverjük, lazítjuk még egy kicsit a tejszínnel, majd a kemény habbá vert fehérjét óvatosan beleforgatjuk a sajtkrémbe.
A krémet habzsákba kanalazzuk és a tészta kosarakba töltjük úgy, hogy ne érjen túl a tésztán, mert egy kicsit dagad a krém is, meg a tészta is. Forró sütőben a közepestől egy kicsit nagyobb lángon megsütjük.

Isteni, de mivel a krém egy kicsit eltér a nagytesóétól nem annyira nehéz.

Meggyes mákos kocka




50 dkg liszt,
1 tojás,
25 dkg margarin,
2 dl tej,
2,5 dkg élesztő,
1 evőkanál cukor,
só,

35 dkg darált mák,
3,5 dl tej
20 dkg cukor,
2 teás kanál rum aroma,
2 teás kanál vanília aroma,
1 teás kanál őrölt fahéj,
2 evőkanál savanykás szilva lekvár,
1 citrom leve és reszelt héja,
2-3 evőkanál búzadara,

40 dkg meggy befőtt,

1 tojás a kenéshez,

Az élesztőt felfuttatom, majd a többi hozzávalóval összegyúrom és minimum fél órát, letakarva langyos helyen pihentetem. Ez alatt elkészítem a mákot.
A tejet felforralom, majd beleszórom a mákot és folyamatos kevergetés mellett pár percig szikkasztom. Tűzről levéve hozzáadom a felsorolt hozzávalókat és félre teszem hűlni. A búzadarát csak akkor keverem bele, ha túl lágynak találom.
A meggyet lecsepegtetem.
A megkelt tésztát kettéveszem, az egyik cipót kinyújtom és egy kb 35x35cmes kikent kilisztezett tepsi aljába teszem. Rásimítom a már kihűlt mákot, a mák tetejére szórom a meggyet és az egészet beborítom a másik cipóból nyújtott tésztalappal.
Felvert tojással lekenem, villával meg szurkálom, hogy ne púposodjon fel, repedni úgy is reped bármit csinálok.:)
Előmelegített, de nem forró sültőben készre sütöm, tűpróbával ellenőrzöm.

Női szeszély

30 dkg liszt,
2 dl tej,
3 dkg élesztő,
2+5 teáskanál cukor,
15 dkg margarin,
1 citrom reszelt héja,
6 tojás,
baracklekvár,
20 dkg porcukor,
10 dkg durvára vágott dió,

A vajat habosra keverjük a cukorral és a tojássárgákkal, a cirtomhéjjal, majd beledolgozzuk a langyos cukros tejben felfuttatott élesztőt és a lisztet. Jól kidolgozzuk és lisztezett deszkán „gáz" tepsi nagyságúra nyújtjuk (kb 5 mm vastag) és kivajazott kilisztezett tepsibe terítjük. Kelesztő ruhával letakarva, langyos helyen kb fél órát kelesztjük, majd előmelegített, de nem forró sütőben félig megsütjük. Közben a tojások fehérjét kemény habbá verjük, belekeverjük a porcukrot és tovább verjük, míg fényes, kemény habot nem kapunk.
A félkész tésztát a sütőből kivéve vastagon megkenjük az áttört baracklekvárral és egyenletesen rásimítjuk a tojáshabot, amit megszórunk a durvára vágott dióval. Visszatoljuk a sütőbe és addig sütjük, míg a hab szép aranysárga nem lesz. A sütőből kivéve még forrón, hidegvízbe mártott késsel felkockázzuk és a tepsiben hagyjuk kihűlni.

Palacsinta Aputól



1 kg liszt
4 tojás
4 ek cukor

1 l tej
szódavíz
5 dl olaj

Hogy is szól a Dolly Roll sláger...


"Egy este ültünk a tűz előtt
Faggattunk minden jó evőt
Öreg kalapba dobtuk az ötleteket
Rajta, hogy ki mit szeret
Volt piskóta és málnabor
És kacsába töltött pálmabor
A szerencse pufinak kedvezett
Meglátta, s beleremegett
Csalafinta palacsinta
Itt áll egy galacsinba
Csintalan palacsin-csin-csin
Jaj, de dagad a pocim
Ne furdaljon a kíváncsiság
Elmondom a titkát, hogyan csináld
De a sorrendet, ha megkevered
A főztödet megeheted
Egy tucathoz kell egy tyúktojás
Liszttel és tejjel a kikavarás
Cukorból és sóból egy csipetnyi
Ha kész, tedd el pihenni
Most mindenki tudja
Nem csalás, nem ámítás
Ha túl magasra dobja
Fenn marad a rakás
"


Na valahogy így készül a palacsinta nálunk is. A három kukta (Kriszti-Timi-Papa) gondosan összedolgozik és ha már megvan a lendület, 200 darabig meg sem állnak.