2014. január 7., kedd

Tepertős pogácsa, ahogy Anyukám készíti



Tepertős és káposztás pogácsa



1 kg liszt,
5 dkg élesztő,
2 dl tejföl,
5-6 evőkanál száras fehér bor,
35 dkg darált tepertő,
20 dkg margarin,
2-3 dl tej,
1 teáskanál cukor,
5-6 teáskanál só,
bors,
1 tojás a kenéshez,

A langyos tej felébe teszünk egy teáskanál cukrot, ebbe felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet egy mély tálba tesszük közepébe öntjük a felfuttatott élesztővel, sóval, vajjal és annyi tejjel gyúrjuk össze, hogy rétestésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk és félretesszük pihenni egy bő fél órára. A tepertőt ez idő alatt finomra daráljuk, majd a vékonyra nyújtott tésztára kenünk az 1/3-át és ízlés szerint megborsozzuk. Négyrét meghajtjuk és fél órát ismét pihentetjük. Ezt még kétszer ismételjük az utolsó hajtogatás után is pihentetünk fél órát, majd kb 3 cm vastagra nyújtjuk, tetejét késheggyel berácsozzuk és egy kb 4 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Lisztezett tepsibe sorakoztatjuk nem túl közel egymáshoz, mert még kelnek, megkenjük a felvert tojással és előmelegített sütőbe nagy lángon szép pirosra sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése